Science says: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen

Twintig minuten langer om precies te zijn. De verklaring hiervoor luidt als volgt

vrouwen-meer-slaap-nodig-mannen
Unsplash

Is je vriend vaak eerder wakker dan jij? Niet gek, want vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen, blijkt uit onderzoek van de Duke University in North Carolina. Twintig minuten langer om precies te zijn. De verklaring hiervoor luidt als volgt.

Gevolgen van slaaptekort
Volgens de onderzoekers voeren vrouwen gedurende de dag meerdere handelingen tegelijk uit. Mannen doen dat minder, waardoor ze minder slaap nodig hebben. De wetenschappers concluderen dat de kans op een ochtendhumeur, woedeaanvallen of depressies als gevolg van slaaptekort groter is bij vrouwen.

“Tijdens de diepe slaap schakelt het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het denken, het geheugen en de taal, zich tijdelijk uit”, vertelt één van de onderzoekers. “Hoe meer dit deel van de hersenen gebruikt wordt, hoe langer je nodig hebt om te herstellen. Ook mannen met een verantwoordelijke en veeleisende functie hebben een langere nachtrust nodig.”

Middagdutje
De onderzoekers stellen dat je oververmoeidheid het beste kunt tegengaan door middagdutjes. Het advies is om ’s middags negentig minuten te slapen. Dat is genoeg om van je lichte slaap naar je diepe slaap te komen en weer terug naar je lichte slaap te gaan. Elke slaapcyclus duurt negentig minuten. Als je langer dan negentig minuten slaapt, bestaat de kans dat je weer in je diepe slaap terechtkomt en dan word je juist moe wakker.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Science Says