Geen grap: je kunt allergisch zijn voor sporten

Voor iedereen die al zulke vermoedens had...

Shoulder, Beauty, Waist, Skin, Pink, Leg, Thigh, Joint, Fun, Shorts,
Unsplash

Die keer toen je de avond ervoor nét iets te diep in het glaasje had gekeken of toen het pijpenstelen regende, heb je vast voor de grap gezegd dat je allergisch bent voor sporten. Wat blijkt? Het is een serieuze aandoening. Oeps. De ziekte heet inspanningsanafylaxie.

Zeldzame ziekte
Slechts 8,5 duizend Nederlanders hebben last van deze aandoening. De ziekte is pas bekend sinds 1979. Bij inspanningsanafylaxie ben je dus écht allergisch voor sporten. Dit kan zelfs levensbedreigend zijn.

Extreme allergie
Anafylaxie is een extreme allergie voor bijvoorbeeld eten, medicijnen of een insectenbeet, die meteen behandeld moet worden. Bij blootstelling aan één van die dingen krijgt het lichaam een ‘anafylactische shock’. Hierdoor maken allergie-cellen in het lichaam histamine vrij en ‘overstroomt’ het lichaam als het ware met ontstoken cellen. Dit veroorzaakt jeuk, misselijkheid en/of ademhalingsproblemen, volgens allergist Purvi Parikh in Greatist.

In combinatie met sporten
Inspanningsanafylaxie treedt op als een specifieke allergie wordt gecombineerd met sport. Vaak treedt de reactie op bij etenswaren waar je in eerste instantie niet eens allergisch voor bent, maar wél wanneer je beweegt met dat bepaalde voedsel in je lichaam. Dit is vaak tarwe, selderij, pinda’s, mais of schelpdieren, maar het kan ook een ander voedingsproduct zijn. Of je een allergische reactie krijgt hangt ook af van externe factoren, zoal alcohol, medicatie, temperatuur, vochtigheid en hormonen.

Oorzaak niet duidelijk
De oorzaak van deze allergie is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met een snellere bloedstroom, die het gevolg is van beweging. Hierdoor wordt de allergische reactie versneld. Dit kan zelfs ernstige ademhalingsproblemen als gevolg hebben, maar ook minder heftige symptomen zoals diarree. Vaak gaat de reactie gepaard met uitslag.

Staak het sporten
Ben je aan het sporten en merk je een combinatie van huidproblemen en bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid of krampen? Dan zou je last kunnen hebben van inspanningsanafylaxie. Artsen raden in ieder geval aan om te stoppen met beweging wanneer de allergie tot uiting komt.

Op naar het volgende excuus
De huisarts kan vaststellen of je echt allergisch bent voor bewegen. De kans is groot dat het weer oké gaat als je de specifieke trigger vermijdt. Ook kun je preventieve anti-allergiemedicatie voorgeschreven krijgen. Kun jij weer je sportschoenen aantrekken en nieuwe smoesjes bedenken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Science Says