Science says: een miljoen winnen, maakt dat nou echt gelukkig?

Money can't buy me love

Eyewear, Red, Fashion, Sunglasses, Glasses, Design, Outerwear, Vision care, Fashion design, Room,
Unsplash

Een miljoen winnen: maakt dat gelukkig? Het antwoord is ja, volgens hoogleraar sociale psychologie Ap Dijksterhuis. Maar niet direct. Zo geniet Postcode Loterij-winnaar en miljonair Rob pas na twee jaar van zijn prijs.

Relatie tussen geld en geluk
Uit recent onderzoek is gebleken dat er een sterkere relatie is tussen geld en geluk dan gedacht, zegt de hoogleraar. Dat dit nu pas naar bovenkomt komt volgens Dijksterhuis door het volgende: "Misschien omdat de wetenschap wat links georiënteerd is en we ongemak voelen bij het idee dat geld wel gelukkig maakt.”

Dure spullen maakt niet gelukkig
Alleen maar dure spullen kopen van je geldprijs maakt een nieuwe miljonair niet gelukkig, zegt de professor. Maar meer tijd, ervaringen of iets goeds doen voor anderen wél. "Weggeven maakt je gelukkig, maar alleen als je het weloverwogen doet en dankbaarheid in ontvangst kunt nemen." Het neemt ook schuldgevoelens en het gevoel van ongemak over zo veel geld weg. Die gevoelens zijn ergens wel terecht, meent Dijksterhuis.

Golden ticket
NU.nl
sprak met de 74-jarige Rob. Hij won in 2016 1,9 miljoen bij de Postcode Loterij: "Eerst was er de euforie. Daarna al snel het gevoel: en nu? We hadden onze hypotheek al afgelost, ons pensioenplan zag er goed uit en we hadden eigenlijk alles al. Ik was al 72 toen we wonnen. We kochten een nieuwe auto en een televisie, en toen wisten we het eigenlijk niet meer. Ik heb flink wat nachten wakker gelegen.”

Financiële stress
Bea Post
werkt al 29 jaar voor de Postcode Loterij en staat mensen bij die ineens 1 miljoen of meer in de schoot geworpen krijgen. Aan NU.nl vertelt ze: "Er gebeurt niet zo veel. De eerste dagen vragen ze continu om bevestiging. Echt, is het echt waar? Dan komen de zorgen en daar mag je best een paar nachtjes slecht van slapen."

Goede raad
Bea geeft de winnaars advies: "Wat ik mensen adviseer, is om er eerst voor te zorgen dat je vrij van schulden bent, dan kun je pas echt genieten. Los je hypotheek en al je schulden af, betaal al je premies vast een jaar vooruit. Vrij van zorgen, dat is fantastisch. Dat gevoel moet indalen.”

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Science Says