Science says: wierook is even schadelijk voor je lichaam als een sigaret

Wierook bevat kankerverwekkende bestanddelen benzeen en formaldehyde

Wierook branden
Emilija RandjelovicGetty Images

Wierook werkt heerlijk rustgevend en geeft je huis een heerlijke geur. Maar wist je dat wierook eigenlijk helemaal niet goed is voor je lichaam? Sterker nog, wierook is nét zo schadelijk voor je gezondheid als een sigaret.

Hoe schadelijk is wierook?

De Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop heeft acht willekeurige wierookproducten onderzocht, en uit de laboratoriumtesten blijkt dat er schadelijke stoffen in wierook zitten zoals benzeen, formaldehyde, acroleïne en koolstofmonoxide.

Benzeen en formaldehyde zijn kankerverwekkend en de fijnstofdeeltjes in wierook zouden schadelijk zijn voor de ademhaling. Als gevolg van wierook kun je last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en irritatie in de ogen en longen. "Er is amper een verschil tussen wierook aansteken en roken in huis," aldus Test Aankoop.

Nieuwe wetgeving wierook

De consumentenorganisatie heeft de overheid in 2004 en in 2013 eerder gewaarschuwd over de schadelijkheid van wierook. Naar aanleiding van de eerdere waarschuwingen kwamen er Europese normen en richtlijnen voor de testmethodologie van producten die geur verspreiden na verbranding.

Test Aankoop beschrijft wierook als ‘een groot probleem voor de volksgezondheid,’ en verzoekt de overheid daarom ook vriendelijk om de acht onderzochte producten van het meest recente onderzoek onmiddellijk van de markt te halen. Daarnaast wil Test Aankoop een verbod instellen op de verkoop van wierookstokjes aan personen onder de 18 jaar, een reclameverbod en een duidelijk etiket op het wierook die de risico’s van het product vermelden, net als bij sigaretten.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Science Says