Van pijn, zoals buik, hoofd- en keelpijn, krijg je soms de rillingen over je lichaam. Daarom de vraag: kun je lichamelijke pijn leren verdragen? Glamour zet drie manieren voor je op een rij, die pijn helpen verminderen.

Zó kun je beter tegen pijn

Plan maar alvast wat extra slaapuurtjes in!

© Getty Images

Een prik halen bij de dokter is niet bepaald het meest prettige gevoel dat er is. Ook geldt dat voor andere pijngevoelens, zoals buik, hoofd- en keelpijn, of gewoon het moment waarop je jezelf tegen iets stoot. Van pijn krijg je soms de rillingen over je lichaam.

Daarom de vraag: kun je lichamelijke pijn leren verdragen? Er zijn wat onderzoeken die beweren dat er manieren zijn waarop die mogelijkheid er is. Naast je eigen pijngrens, zijn er ook andere factoren die invloed hebben op de hoeveelheid pijn die je voelt. Glamour zet drie manieren voor je op een rij, die pijn helpen verminderen:

1 Vergroot je sociale contacten
Volgens Britse wetenschappers kunnen mensen met veel vrienden beter tegen pijn kunnen. Voor het Engelse onderzoek werden ruim honderd proefpersonen onderzocht. Ieder persoon werd naar de levensstijl en persoonlijkheid gevraagd. Ook werd hun sociale leven besproken. Zo moesten de respondenten vertellen met hoeveel mensen ze wekelijks en maandelijks contact hadden.

Als experiment moesten de proefpersonen een bekende opdracht doen: met hun rug tegen een muur gaan zitten, en dit vervolgens zo lang mogelijk volhouden. En wat bleek: de mensen met een groter sociaal netwerk, hielden de houding langer vol. 

Wetenschappelijk gezien is de uitkomst niet zo gek. Eerder onderzoek concludeerde namelijk dat mensen met een groot sociaal netwerk meer endorfine in hun lichaam hebben. Endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller. Hierdoor hebben mensen met een groter sociaal netwerk automatisch minder pijn. Als je snel pijn hebt, kan het dus geen kwaad om je social leven een extra boost geven!

2 Waarnemen van pijn kan op verschillende manieren
Het gevoel van ‘pijn’ gaat niet alleen om de voorstelling die we maken van wat er op dat moment in ons lichaam gebeurd. ''Belangrijker is, welke betekenis het gevoel heeft, dat we daarbij hechten,'' stelt de website Menselijk-Lichaam. De een denkt bij het gevoel van buikpijn aan kanker, en de ander gaat ervanuit iets verkeerds te hebben gegeten. Bij de gedachte aan een heftige ziekte, zal de buikpijn veel heviger aanvoelen.

Je kunt de pijn dus verminderen door er niet echt een 'ding' van te maken. In de meeste gevallen, zoals bij buik- en hoofpijn is het pijnlijke gevoel binnen een paar dagen over. Kijk hierbij wel uit! Luister naar je lichaam, als de pijn te hevig is, of zich lang aanhoudt. Pijn dien je serieus te nemen!

3 Slapen is een goed medicijn
De laatste, en makkelijkste in het rijtje is 'slapen'. Door voldoende rust te nemen, en het liefst soms een beetje extra, kun je pijn verlichten. 

Er is intussen voldoende onderzoek voorhanden dat aantoont, dat 'extra' slaap, kan helpen om pijn te verlichten. Volgens de Gezondheidswinkel.be komt dit door melatonine, een hormoon dat je lichaam aanmaakt wanneer je slaap nodig hebt.

Melatonine weet ontstekingen af te remmen, waardoor de pijn wordt verlicht. Ook zorgt het hormoon ervoor dat er endorfine vrijkomt. Dit is een natuurlijk middel, dat pijn bij het menselijk lichaam bestrijdt.

Menu
Ads for you!

Hi you!

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Thanks a million!

Sluiten