Ga jij als je heel erg gestresst bent het liefst een avondje onderuit op de bank liggen om een serietje te kijken? Fout. Volgens neurowetenschapper Erik Scherder zijn er vijf dingen die je moet doen. Maar daar staat niks doen niet tussen.

5 x dingen die je moet doen als je gestresst bent

En nee, dat is niet lui op de bank gaan liggen

© Getty Images

Ga jij als je heel erg gestresst bent het liefst een avondje onderuit op de bank liggen om een serietje te kijken? Fout. Volgens neurowetenschapper Erik Scherder zijn er vijf dingen die je moet doen. Maar daar staat 'even lekker niets doen' doen niet tussen. 

Te druk
En op vakantie gaan ook niet. Let goed op, dit zijn de dingen - wetenschappelijk bewezen dus - die je moet doen als je het even te druk hebt in je bovenkamer: 

1 Muziek luisteren 
Scherder zweert erbij, muziek luisteren. Hij is zelfs een complete muziek-revolutie aan het ontketenen, door te pleiten voor meer muziek in onderwijs, op het werk, in ziekenhuizen en zorgcentra. 

2 Bewegen 
Deze komt je vast bekend voor, maar man, man, man wat is dat soms lastig. Want na een harde dag werken wil je eigenlijk niets liever dan lekker op de bank ploffen. Het liefst nog met een pizza. Maar nee, da's dus niet zo'n puik plan. Beter trek je je hardloopschonen aan en begeef je je naar buiten. Bewegen is volgens Scherder een 'wonder voor je brein'. 

3 Slapen 
Wellicht een beetje een open deur, maar slaap! Alsof het je laatste dag is. Doe het genoeg, doe het op tijd, doe het goed. Of doe een middagdutje, ook ideaal.

4 Leren 
Niet stil blijven zitten wanneer je mentaal vermoeid bent, maar juist uitdagingen opzoeken. Het klinkt lastig, maar het aanleren en verwerken van nieuwe vaardigheden schijnt een ontzettend ontstressend effect op je hersenen te hebben. 

5 Niet multitasken
En tot slot: niet multitasken. Dat vind onze bovenkamer helemáál niet lekker. Volgens Scherder verpietert het zelf je hersenpan. En een verpieterde hersenpan, dat wil niemand. Probeer in je planning dus vooral zoveel mogelijk taken één voor één op te pakken, dan hou je je hoofd én jezelf tevreden. 

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten