Uit onderzoek blijkt dat er op werkend gebied nog steeds een enorme kloof heerst tussen mannen en vrouwen. En dat anno 2017. Dat moet en kan veranderen, vinden wij.

Dit is anno 2017 nog steeds het loonverschil tussen mannen en vrouwen

Er valt nog veel te winnen

Vanaf morgen ligt het novembernummer van Glamour in de winkel; een nummer dat volledig in het teken staat van vrouwen én in 17 landen 100 procent door vrouwen is gemaakt. Met dit nummer willen we vrouwelijk talent stimuleren en een statement maken voor feminisme (stom woord, maar wel toepasselijk).

Women's rights
Zijn we dan tegen mannen? Absoluut niet, integendeel zelfs. Maar uit onderzoek blijkt wel dat er op werkgebied nog steeds een enorme kloof heerst tussen mannen en vrouwen. En dat anno 2017. Dat moet en kan veranderen, vinden wij. En daarom roept Glamour #PoweredbyWomen in het leven, want women’s rights are human rights!

Woman for president
Met zijn allen kunnen we ervoor zorgen dat vrouwen en mannen in dezelfde functie hetzelfde betaald krijgen, dat meer vrouwen topfuncties bekleden en dat bijvoorbeeld een keer een vrouwelijke premier aan het roer staat in Nederland.  

Salarisverschil
Als we inzoomen op het salarisverschil tussen mannen en vrouwen, valt er nog heel wat winst te behalen. Vrouwen verdienen nog steeds niet hetzelfde als mannen, bij lange na niet zelfs. Uit onderzoek van het CBS is het loonverschil 16,1 procent.

Kan het effe wat minder?
Daar liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag. Een deel van het verschil in salaris is te verklaren, zoals opleidingsniveau, wel of niet fulltime werken, de branche waarin iemand werkt en het wel of niet hebben van een leidinggevende functie. 

Managementfuncties
Neem bijvoorbeeld het aandeel van vrouwen in managementfuncties: uit recent onderzoek van Europees statistiekbureau Eurostat blijkt dat van de 361.826 managers in Nederland er 101.149 vrouw zijn. Dat is nog geen 28 procent van het totaal. Niet alleen is het sekseverschil in functie te zien, maar ook in loonstrook: vrouwen met een managersfunctie verdienen gemiddeld 21,4 procent minder dan mannen. 

Onverklaarbaar verschil
Zelfs als je rekening houdt met alle bovengenoemde factoren en deze van het totale verschil van 16,1 procent aftrekt, blijft er nog een 'overklaarbaar loonverschil' over van 8 procent. Ofwel: mannen krijgen voor hetzelfde werk in 8 procent van de gevallen zonder enige reden meer betaald dan vrouwen, ook wel 'ongelijke beloning' genoemd. 

Waar is mijn €300.000?
Hoewel het verschil de afgelopen jaren wel is geslonken, en we dus op de goede weg zijn, is een 16,1 procent nog veel te veel. WOMEN Inc. heeft in samenwerking met Loonwijzer berekend wat dat verschil betekent voor de bankrekening. Uit die berekening blijkt dat een vrouw gemiddeld €300.000 (!) minder verdient dan een man. Daarom is WOMEN Inc. begin 2014 de campagne 'Waar is mijn €300.000?' gestart, om vrouwen bewust te maken van dit enorme verschil in salarisstrook. 

Het is toch niet meer van deze tijd?
Volgens het World Economic Forum Project kan het tot wel 170 jaar duren voordat deze salariskloof wordt gedicht. Duurt veel te lang, vinden wij. Laten we met elkaar proberen die 8 procent terug te dringen naar 0, en dan met iets meer tempo dan een tijdslimiet van 170 jaar. Lijkt ons een mooi streven. 

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten