Van maandag tot en met zaterdag eet je oergezond: je mijdt zoveel mogelijk koolhydraten en skipt snacks alsof het een (top)sport is. Maar op zondag laat je jezelf helemaal gaan.

Maar één dag binge eating is net zo slecht voor je

Al eet je heel de week oergezond...

Van maandag tot en met zaterdag eet je oergezond: je mijdt zoveel mogelijk koolhydraten en skipt snacks alsof het een (top)sport is. Maar op zondag laat je jezelf helemaal gaan - jij, Netflix en je volle kast met snacks en afbakpizza's smelten voor één dag samen. Dat ene dagje kan er toch wel vanaf? 

Body struggles
Een dagje flink cheaten en ongeveer elk crappy snackje naar binnen werken kan toch geen kwaad, als je de rest van de week gezond eet? Oeps, dus wel. Een gloednieuwe studie suggereert dat één dag binge eating (met veel vet en suiker) voor flinke worstelingen in je lijf kan zorgen. 

Snackdag
Onderzoekers gaven 15 gezonde vrijwilligers een opdracht: voor één dag mochten zij helemaal los gaan op allerlei soorten junkfood (hamburgers, friet, pizza) en snacks. Ze aten in totaal 78 procent meet calorieën dan ze normaliter op dagelijkse basis binnenkrijgen. Vervolgens werd het bloedsuiker bij de proefkonijnen gemeten, hetzelfde werd gedaan vlak vóórdat de vrijwilligers gingen binge eaten

Wat bleek? Na slechts een dag snacken en ongezond eten bleek bij alle proefkonijnen het level insuline met 28 procent te zijn afgenomen. De gevoeligheid van insuline is belangrijk, want dit geeft aan hoe goed lichaamscellen suiker absorberen uit het bloed, en dit omzetten in energie.

De gevolgen
Wanneer deze 'gevoelligheid' voor insuline in het lichaam afneemt, heeft je lijf meer insuline nodig om het lichaam een handje te helpen om suiker te absorberen. Uiteindelijk bereikt dit tekort een limiet, waardoor je lichaam niet genoeg insuline kan leveren om zijn werk te kunnen doen. Het gevolg voel je misschien al aankomen - wanneer je te veel bloedsuikers opbouwt in je bloedstroom leidt dit uiteindelijk tot diabetes.

Conclusie: 'een dag je kan geen kwaad' gaat dus niet op. Maar we begrijpen heus wel dat je af en toe een dagje wilt 'cheaten', dat is ook logisch. Leg jezelf op je snackdag dan in ieder geval een bescheiden limiet op; op is op.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten