Binge-watchen blijkt slecht te zijn voor je nachtrust: je slaapt minder goed en minder lang door het achter elkaar kijken van je favoriete series.

Science Says: binge-watchen is slecht voor je nachtrust

Noooooooooooo

Na een lange werkdag met een dekentje en een bak ijs op de bank ploffen en de hele avond nog maar één ding doen: je favoriete series binge-watchen. Dat we ervan houden staat vast. Maar of het ook goed voor ons is, is een tweede. Voor je nachtrust blijkt het achter elkaar kijken van series helaas slecht te zijn.

Binge-watchen en slaap
Onderzoekers van de universiteit van Michigan analyseerden de relatie tussen binge-watching en slaap. In het onderzoek namen 425 mensen deel, van tussen de 18 en 25 jaar oud. Mensen die regelmatig series on repeat kijken werden vergeleken met mensen die dat niet deden.

So sad
Het resultaat is bedroevend voor alle Netflix-liefhebbers onder ons (waaronder yours truly). Mensen die binge-watchen blijken namelijk veel vermoeider te zijn dan mensen die dat niet doen. Niet alleen de duur van het slapen is korter, maar de kwaliteit is ook slechter.

Simpelweg te spannend
De gevolgen van binge-watchen op slaap heeft volgens de onderzoekers te maken met de manier waarop de series gemaakt zijn. De plots zitten namelijk zó in elkaar, dat ze de aandacht van hun kijkers vast moeten houden. Door mensen zo betrokken mogelijk bij de inhoud te houden, blijven ze er (bewust of onbewust) over nadenken, waardoor ze slechter slapen.

We're not alone
Dat er anno 2017 veel binge-watchers zijn, maakt dit onderzoek duidelijk. Van alle onderzochte jongeren kan maar liefst 81 procent zich een binge-watcher noemen. Daarbij blijken vrouwen vaker non-stop series te kijken dan mannen. De binge-watchtijd per sessie is bij vrouwen echter weer korter dan bij mannen.

Nadelen
Dat binge-watchen niet goed is voor onze nachtrust, is niet zo fijn. Minder slaap zorgt namelijk voor meer fysieke en mentale problemen. Misschien toch eens nadenken over het minderen van onze late night binge-watchsessies?

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten