Shampoos zijn er in alle prijsklassen en in alle soorten: voor dik haar, voor dun haar of voor gekleurd haar. BBC deed onderzoek of de kwaliteit ervan afhangt van de prijs. Het antwoord zal je verbazen.

Science says: dit is het effect van één euro shampoo op je haar

Het antwoord zal je verbazen

© Getty Images

Shampoos zijn er in alle prijsklassen en in alle soorten: voor dik haar, voor dun haar, voor gekleurd haar, speciaal voor mannen, voor mensen met roos en ga zo maar verder. De Britse nieuwssite BBC deed onderzoek naar de verhouding tussen kwaliteit en prijs. Het antwoord zal je verbazen.

Volgens Laura Waters, die het onderzoek deed voor BBC, hangt het af van de reden. In alle shampoos zitten namelijk dezelfde ingrediënten waardoor je haar schoon wordt. Maar dat is niet waar je voor betaalt; de andere dingen in de shampoo kosten juist geld.

Het onderzoek
Voor het onderzoek vroeg Laura twee studenten om een week hun haar niet te wassen. Daarna verzamelde ze van beiden een haar. Deze waste ze met verschillende shampoos – zowel goedkope als dure – en daarna bekeek ze deze door een microscoop. En wat bleek?

Het resultaat
Met de allergoedkoopste shampoo werd de haar wel schoon, maar daarna snel weer vuil. Bij de rest van de shampoos – van een paar, tot aan veertig euro – was het effect precies hetzelfde. Het maakt dus weinig uit als je het product alleen maar koopt om te wassen. Als je meer uit je shampoo wilt halen, dan betaal je daar dus voor.

Shampoo met conditioner
Verder bleek uit het onderzoek dat je beter alsnog conditioner kunt gebruiken, wanneer je een shampoo met conditioner erin verwerkt gebruikt. Laura zag het beste resultaat als ze de shampoo en conditioner in verschillende fases gebruikte.

Daarnaast bleek dikkere shampoo niet beter dan dunnere. Sterker nog: het effect was hetzelfde. De ingrediënten die worden gebruikt om het product dikker te maken, kosten daarnaast ook weer meer. Dit geldt ook voor een lekkere geur.

Menu
Ads for you!

Hi you!

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Thanks a million!

Sluiten