Als je in een serieuze relatie zit, hoop je waarschijnlijk dat dit voor altijd is. Toch is de realiteit helaas dat stellen het gemiddeld maximaal vijftien jaar met elkaar volhouden. Elsevier zocht het geheim van een gelukkige langdurige relatie uit.

Science says: dit is het geheim van een langdurige relatie

Vijftien jaar en daar voorbij
Als je in een serieuze relatie zit, hoop je waarschijnlijk dat dit voor altijd is. Toch is de realiteit helaas dat stellen het gemiddeld maximaal vijftien jaar met elkaar volhouden. Maar er zijn ook stellen die echt nog lang en gelukkig leven. Wat is hun geheim? Elsevier zocht het geheim van een gelukkige langdurige relatie uit met hulp van psychologen en relatietherapeuten en ze vonden het antwoord aan de hand van vijf punten.

Terwijl wij denken dat we onze zielsverwant hebben gevonden die ons voortaan woordloos zal begrijpen, zeggen wetenschappers dat de passie die we voelen, deels biochemisch is. Wanneer we iemand tegenkomen die ons in vuur en vlam zet, komt fenylethylamine vrij, een lichaamseigen stof die in de hersenen het startsein vormt voor de aanmaak van stoffen als dopamine, serotonine en noradrenaline. Die maken dat geliefden zich extatisch voelen.

1 HET ROMANTISCHE MODEL
Ideaal zit ons dwars

Voordat het over de liefde gaat, is het goed te beseffen hoe cultureel bepaald onze ideeën daarover zijn. We lopen collectief met ons hoofd in de wolken, waarschuwt filosoof Alain de Botton in zijn boek Weg van liefde. In de westerse wereld laten we ons verblinden door ‘de romantische illusie’. Terwijl pakweg een eeuw geleden het verstandshuwelijk de normaalste zaak van de wereld was, leren we nu uit boeken en films dat liefde de basis is van alles en dat die niets minder dan groots en meeslepend moet zijn. Doordat we op deze manier gehersenspoeld zijn, begrijpen we liefde helemaal verkeerd, vindt De Botton. We zoeken spontaniteit en zielsverwantschap, maar kunnen lastig een partner vinden die ons dat brengt.

Het hele verhaal van Elsevier over het geheim van een langdurige relatie lees je op Blendle, een site waar je de mooiste, meest ontroerende en leukste stukken uit alle kranten en tijdschriften leest. Daar lees je het bovenstaande artikel voor een paar eurocenten uit. Zo kunnen wij mooie content delen en wordt de journalist beloond voor haar werk.

Menu
Ads for you!

Hi you!

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Thanks a million!

Sluiten