Muziek kan een krachtig effect hebben op mensen. Sommige mensen krijgen kippenvel bij liedjes. Volgens een recente studie ervaren mensen die kippenvel krijgen intensere emoties bij muziek.

Science says: mensen die kippenvel krijgen bij muziek voelen emoties intenser

Baby I know you ain't scared to catch feels

© Getty Images

Muziek kan een krachtig effect hebben op mensen. Liedjes brengen herinneringen naar boven mét bijbehorende emoties. Dat kan zo’n impact hebben dat je kippenvel krijgt van een bepaald lied. Maar wat betekenen die goosebumps? Volgens een studie ervaren mensen die kippenvel krijgen intensere emoties bij muziek.

Skin orgasms 
Volgens Quartz heeft 50 procent van de mensen wel eens ‘huid orgasmes’ bij muziek. Een recente studie van de universiteit van Zuid-Californië onder leiding van Matthew E. Sachs nam tien proefpersonen die wel op die manier reageerden op muziek en tien proefpersonen die geen fysieke reactie hadden.

Talking science
De mensen met kippenvel blijken anders te reageren in hun hersenen: de auditieve cortex (waar we verwerken wat we horen), de prefrontale cortex (waar we complexer nadenken) en de plek in de hersenen waar we emoties verwerken, worden actiever dan bij de mensen zonder kippenvel.

More feels
De onderzoekers concluderen hieruit dat mensen die kippenvel krijgen bij muziek sterkere emotionele reacties op de liedjes krijgen. Sachs vertelt aan Neuroscience News dat hij vermoedt dat deze mensen zelfs over het algemeen emotioneel sterker reageren. Als je kippenvel krijgt van muziek, voel je emoties dus heftiger.

Maar... 
Daar moet wel even een kanttekening bij worden geplaatst: het onderzoek is uitgevoerd onder twintig proefpersonen. Dat zijn te weinig mensen om correcte algemene uitspraken over te doen. Wel zou het interessant zijn voor vervolgonderzoek. We’ll keep you posted!

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten