Science says: wanneer je alcohol op hebt, spreek je een tweede taal beter
I'll have those drinks now, please

Alcohol geeft moed. Met een paar drankjes op durf je net iets makkelijker op die leuke jongen in de bar af te stappen of losser te dansen in de club. Én je bent een stuk beter in het spreken van een tweede taal.
Onderzoekers
Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht, de University of Liverpool en King’s College in Londen. Volgens het onderzoek, dat gepubliceerd is in de Journal of Psychopharmacology, communiceren mensen beter in een tweede taal die ze recent geleerd hebben wanneer ze alcohol hebben gedronken.
Alcohol vs. non-alcohol
De onderzoekers lieten vijftig Duitsers die recent Nederlands aan het leren waren eerst iets drinken. De ene helft kreeg een alcoholische versnapering voorgeschoteld en de andere helft een non-alcoholisch drankje. De deelnemers wisten zelf niet in welke groep (alcoholisch of non-alcoholisch) ze waren ingedeeld.
Geblinddoekt
Vervolgens moesten de participanten Nederlands spreken met examinatoren die hen naderhand moesten beoordelen op hun vaardigheden in de Nederlandse taal. Deze examinatoren waren geblinddoekt, zodat ze geen idee hadden welke Duitsers alcohol op hadden en welke niet.
Beter in Nederlands
Uit de gesprekken bleek dat de participanten die alcohol op hadden beter Nederlands spraken dan de nuchtere Duitsers. De deelnemers zelf hadden echter niet het idee dat hun taalvaardigheden beter of slechter werden na het drankje.
Jenevermoed
De wetenschappers verklaren de verbetering in de tweede taal door ‘jenevermoed’. Doordat alcohol je angsten meer afremt, heb je vaak meer zelfvertrouwen. Daardoor zou je ook beter (durven te) spreken in een tweede taal.
Meer onderzoek
Maar de onderzoekers benadrukken ook dat er meer onderzoek nodig is om concrete uitspraken te kunnen doen. Met maar vijftig participanten kan het ook toeval zijn dat de alcoholdrinkers beter scoorden. Daarnaast is het mogelijk dat deze mensen zonder alcohol ook beter in Nederlands zijn dan de niet-alcoholdrinkers.