Waarom gaap je zodra een ander gaapt? Of geeuw je al tijdens het lezen van dit artikel?

Waarom 'gapen' we elkaar na?

Uit onderzoek blijkt dat er een positieve reden is

Waarom gaap je zodra een ander gaapt? Of geeuw je al tijdens het lezen van dit artikel? Het antwoord is niet eenduidig. Toch weet hoogleraar psychologie Frans de Waal er veel over te vertellen.

Redenen van geeuwen
Er wordt gezegd dat je gaapt om zuurstof naar je hersenen te brengen, om je spieren te strekken of om de mensen om je heen te waarschuwen dat het bedtijd is. 

Nadoen
Maar waarom doen we elkaar eigenlijk na? Het lijkt samen te hangen met empathie. Frans de Waal: “Personen met een hoog empatisch vermogen zijn gevoeliger voor gapen dan anderen. Omgekeerd hebben autistische personen die gevoeligheid niet.”

Onderzoek
Uit onderzoek onder bavianen blijkt dat ze vooral gaapten wanneer een familielid of vriend(in) het deed. Ook dit is een teken van empathie. Ook chimpansees geeuwen uit empathie. Onderzoekers lieten de beesten beelden zien van gapende groepsgenoten en van onbekende chimpansees. De dieren gaapten alleen bij het zien van hun bekenden.

Onderzoek bij mensen
Frans de Waal benadrukt dat het zelfde onderzoek nog niet bij mensen is uitgevoerd, maar dat de kans groot is dat het bij ons op dezelfde manier werkt. 

Communiceen
Op de website van Albert Sonnevelt lezen we nóg een reden waarom we gapen. Volgens onderzoekers is geeuwen een manier van communiceren. Je vertelt hiermee dat je honger hebt of dat je moe bent.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten