Een kind opvoeden kost tot het 22ste levensjaar € 110.940.

Zoveel kost het opvoeden van een kind

Houdt dit prijskaartje je tegen?

Heb jij een kind of een kinderwens? Grote kans dat je zelden over de kosten nadenkt. De opmerkingen over dure luiers kennen we ondertussen, maar de precieze kosten van een kind zijn niet voor iedereen bekend. Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) somt het voor je op.

Kind in de luiers
Ouders beschouwen de leeftijd van 18 tot 22 jaar als de duurste periode, omdat het kind dan in veel gevallen nog studeert. Maar wist je dat je gemiddeld €1500 opzij moet zetten voor enkel de luiers? Een wandelwagen is vaak ook ruim €1000. Daarnaast moet je een extra verzekering afsluiten en kleding en voedsel kopen. Ook is de kans groot dat je beroep doet op kinderopvang en de peuterschool én je betaalt een ouderbijdrage op de basisschool.

Tiener
Volgens een berekening van het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kost een kind tot het 12de jaar uit een gemiddeld milieu €51.840. In veel gevallen wordt er meer aan het kind uitgegeven, als het gezin vermogend is. Een kind gebruikt ongeveer 19% van je jaarsalaris. Twee kinderen zijn niet dubbel zo prijzig, maar zijn samen goed voor 27% van het budget.

Middelbare school
Kinderen worden duurder wanneer ze naar de middelbare school gaan. De scholingskosten zijn duurder dan op de basisschool en er moeten boeken en schrijfwaren worden gekocht. Rond het zestiende levensjaar wordt er ook nog een bedrag van €900 verplicht voor lesgeld. Daarnaast zijn jongens jaarlijks gemiddeld €150 duurder, omdat ze meer eten.

Studeren
Volgens Nibud en CBS kost een kind tussen de 12 en 18 jaar gemiddeld ongeveer €28.600. Mocht je kind doorstuderen, dan kost het tussen het 18e en 22e levensjaar nog eens €30.500. Hierin zijn de kosten voor een studentenkamer, levensonderhoud en contributies voor sportclubs en verenigingen al doorgerekend, evenals het collegegeld. Je krijgt ongeveer €10.000 terug via een studiefinanciering.

De eindstand?  Een prijskaartje van €110.940. Omgerekend is dat dus €5.042 per jaar. En €420 per maand. Dus €14 per dag. 

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten