Wil je een nieuwe taal leren? Met deze tips kom je er!

Ja, het is moeilijk. Maar ook zeker de moeite waard en op deze manier écht haalbaar!

street style   copenhagen fashion week springsummer 2018 day 2
Christian VierigGetty Images

Door de komst van social media en andere online platforms is de wereld een stuk kleiner geworden. Je kunt nu moeiteloos contact leggen met wie dan ook ter wereld. Natuurlijk kom je met Engels ver, maar een nieuwe taal spreken is een mooie verrijking van je leven. Niet alleen omdat je je verstaanbaar kunt maken in een ander land, maar ook omdat je op die manier de achterliggende cultuur nog beter leert kennen.

Een nieuwe taal leren is voor volwassenen een stuk moeilijker dan voor kinderen. Zij hebben vanaf hun tweede tot hun puberteit een zogenaamde 'kritieke periode' waarin zij de patronen van talen veel beter oppikken en zo dus veel sneller een taal leren. Maar betekent dit dan dat je als volwassene geen kans meer hebt? Volgens Hannah Tarder-Stoll, PHD onderzoekster aan de psychologie faculteit van Columbia University, niet. Zij onderzoekt hoe volwassenen hun brein kunnen optimaliseren en op deze manier makkelijker een nieuwe taal kunnen leren. Zij geeft tips bij het leren van een nieuwe taal.

9 tips bij het leren van een nieuwe taal

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Kijk goed naar de tools

De juiste bronnen kunnen jouw ervaring van het leren van een nieuwe taal maken of breken. Onderzoek of je lessen kunt nemen of investeer in programma's waarin je het zelf kunt leren. Goede voorbeelden hiervan zijn Duolingo, Memrise en BabbelBabbel. Als je liever met je neus in de boeken zit, kun je kijken naar een online beginners klas. Let wel goed op dat je genoeg stof krijgt om te oefenen!

2 Stel realistische doelen voor jezelf

Dit is belangrijk. We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat we volle bak voor iets gaan en het uiteindelijk niet volhouden. Stel haalbare doelen voor jezelf zodat je niet onzeker wordt en er vroegtijdig mee stopt. Tien minuten oefenen per dag is al beter dan helemaal niet.

3 Testen, testen, testen

Uit een boek leren is een goede manier om nieuwe kennis op te doen. Tarder-Stoll zegt wel dat jezelf achteraf goed moet testen om je hersenen de informatie te laten onthouden. Op die manier train je je hersenen om de nieuwe taal goed te leren. Gebruik de tijd die je normaal op Instagram doorbrengt op Quizlet, en je hebt die woorden zo in je hoofd zitten.

4 Vind een taalbuddy en blijf daarmee in contact

Een onderzoek uit 2012 door de AERA (American Educational Research Association) wees uit dat het leren van een nieuwe taal gestimuleerd wordt wanneer je deze toepast in een gesprek met iemand. Zo leer je de nuances tussen bijvoorbeeld 'pardon' en 'sorry'. Zoek dus iemand die met jou de taal wil leren, zodat jullie samen kunnen oefenen.

Het kan je buurvrouw, huisgenoot of een vriend of vriendin zijn waarmee je samen dat leerproces aangaat. Niet alleen beter, maar ook een stuk gezelliger.

5 Luister

Veel luisteren naar de taal die je wil leren is een goede manier om de regelmatigheden van de taal te herkennen. Zo heb je bijvoorbeeld sneller door welke lettergrepen of zinsdelen samen gaan. Wat goed kan helpen is een podcast luisteren in de taal die je wil leren, of een nieuwe favoriete zanger vinden die in die taal zingt.

6 Leer hoe je het uitspreekt

Luisteren is een ding, maar het herhalen is iets anders. Elke taal heeft zijn eigen manier van uitspreken. Het is makkelijk om incorrecte uitspraken te leren wanneer je een nieuwe taal probeert te leren. Investeer in een uitspraken gids om de basisklanken van de taal te leren. Onthou goed dat je voor accuraatheid gaat en niet voor snelheid, dus als je het nu goed doet heb je er voor altijd baat bij. Be patient!

7 Maak fouten

Tarder-Strol zegt, "Er is ons altijd aangeleerd dat fouten maken slecht is, maar een fout maken is goed voor je geheugen. Als je een fout maakt en goede feedback krijgt, is de kans veel groter dat je het in de toekomst gaat onthouden. Wees niet bang fouten te maken, maar focus je er juist op!"

Ze voegt er aan toe dat wanneer je een 'fout signaal' krijgt, je hersenen nieuwe informatie opslaan. Dus wees lief voor jezelf en omarm de fouten!

8 Fris je grammatica-kennis op

Wanneer een taal je moedertaal is doe je de grammatica op intuïtie. De echte regels zullen voor velen van ons niet meer zo duidelijk zijn en daarom is het belangrijk je grammaticale kennis op te frissen. Op die manier begrijp je in een andere taal hoe zinnen opgebouwd moeten worden. Begin dus met woorden toe te passen in de grammatica van je eigen taal en bouw het daarna uit naar de taal die je wil leren.

9 Rust goed uit

Tarder-Stroll benadrukt dat de rol van slaap cruciaal is als je aanspraak wil doen op je geheugen. De gebieden in je hersenen die het geheugen ondersteunen worden voornamelijk gevormd tijdens je slaap. Daarnaast is het goed om net voor je gaat slapen nog even naar zinnen of woorden in de taal die je wil leren te kijken omdat je op dit moment van de dag vaak tot rust komt en zo de woordjes en zinnetjes geconcentreerd tot je kan nemen. Rust en slaap zijn dus heel belangrijk als je een nieuwe taal wil leren.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Science Says