Rook je regelmatig (een joint)? Kijk uit voor dit ziektebeeld

Better safe than sorry...

roken
Getty Images

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter-to-be staat ze nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

We weten inmiddels allemaal dat roken niet goed voor je is. Sterker nog, dat is een understatement. Roken is hartstikke slecht voor je gezondheid. Vieze tenen op een pakje sigaretten, gevaarlijke waarschuwingsspreuken of enge plaatjes worden veelvuldig gebruikt om je de stuipen op het lijf te jagen.

En ook mét reden. Het is not done om te roken, voor niet alleen je longen, maar ook je vaten - en nog veel meer in je lichaam. Toch zijn er nog steeds heel veel (jonge) mensen die de verleiding niet kunnen weerstaan, of die denken 'dat is een zorg voor later'. Dat het ook een zorg voor nu kan zijn, staan velen misschien niet bij stil.

Zo ziek als een hond

Zo bestaat er een ziektebeeld dat resulteert in overmatig braken na het veelvuldig gebruik van cannabis. 'Huh, cannabis is toch niet zo'n gevaarlijke drug?' denk je dan.

Een jointje kan in de ogen van velen weinig kwaad en is dan ook zo gerookt. Toch verschijnen er elk jaar enkelen met dit ziektebeeld op de Eerste Hulp met ernstige misselijkheid en onophoudelijk braken.

Hoe zit dat precies?
Na gebruik van een bepaalde hoeveelheid cannabis (de exacte hoeveelheid verschilt per persoon) worden er in het centrum van je hersenen dat de misselijkheid reguleert bepaalde signalen afgegeven. Dit gebeurt geleidelijk. Het is dus goed mogelijk dat je je in de weken ervoor ook al regelmatig misselijk voelde.

Maar het echte overgeven komt plotseling. De ene joint kan dus nog goed vallen, terwijl de volgende totaal verkeerd valt. Van het ene op het andere moment kunnen de cannabis-stofjes in het misselijkheidscentrum van je hersenen gaan zitten en geven ze signalen af.

Gevolg
Hier word je hartstikke misselijk van. Medicijnen tegen de misselijkheid helpen op dat moment slecht, de cannabis moet tijd krijgen uit te werken. Vanaf het moment dat dat eenmaal is gebeurd, zul je de volgende keren bij cannabisgebruik altijd opnieuw misselijk worden.

Het enige wat goed schijnt te werken, is het nemen van een warme douche of bad. Om uitdroging te voorkomen worden de meeste patiënten tijdelijk in het ziekenhuis opgenomen.

Wie overkomt dit?

Eigenlijk treedt dit cannabis-overgeef-syndroom pas op na veelvuldig misbruik van cannabis. Kortom; wanneer je het chronisch gebruikt. Mocht je ooit in de verleiding komen, dan is dit iets wat je misschien niet wist en waar je rekening mee kunt houden. Better safe...


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Entertainment