Viraal: Liesbeth wil haar dates een Tikkie sturen voor haar spiraal

En snijdt daarmee een belangrijke kwestie aan

tikkie-anticonceptie
Julian Schropel

Sinds 2011 is de pil uit het basispakket en ook de anticonceptiespiraal wordt vaak niet vergoed. Ondanks dat vrouwen én mannen profijt van de anticonceptie hebben, moeten wel alleen wij voor de kosten opdraaien. Schrijver Liesbeth Rasker wilde haar dates hier een Tikkie voor sturen en dat ging viraal.

Tikkie

Het begon allemaal met een tweet van Liesbeth: "Net €306 betaald aan m'n zorgverzekeraar voor een nieuw spiraal. Zal ik alle mannen die ik niet bevaderd heb van de afgelopen of de komende 5 jaar daar even een Tikkie voor sturen?" Het bericht heeft inmiddels als bijna 4500 likes en kreeg tientallen positieve én negatieve reacties.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Uitleg
Liesbeth werd uitgenodigd bij het RTL 4-programma Zomer van Art om uitleg te geven. Ondanks dat haar spiraal veel geld kostte, wilde ze met haar tweet meer een statement maken: "Nogmaals, het gaat me niet per se direct om die driehonderd euro die ik met iemand wil delen, maar om het gegeven dat anticonceptie voor een groot deel toch een vrouwenzaak is en dat ik word geacht dat te betalen en daarvoor te zorgen. Het gaat me om de vanzelfsprekendheid waarmee het een vrouwenverantwoordelijkheid is."

Kamervragen
PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen laat vaak haar mening horen over dit onderwerp en ook bij het programma van Art Rooijakkers was ze te gast: "In een fatsoenlijk land vind ik dat je dat best wel kunt doen. Dus niet alleen de pil, maar ook het hormoonspiraaltje, sterilisatie voor mannen. Laten we dat gewoon vergoeden." Woensdag stelde ze kamervragen over het onderwerp. Of er een wetsvoorstel komt, is nog niet bekend.

Bekijk het hele fragment hier.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Entertainment