Een expert legt uit: dít is de betekenis achter je dromen

Van uit een vliegtuig vallen tot naakt zijn in het openbaar

betekenis achter je dromen
Jasper Rens van Es

Je hebt je vast, net als de rest van de bevolking die regelt googelt naar de betekenis van dromen, ooit afgevraagd waarom je in hemelsnaam steeds weer droomt over een ontmoeting met Mariah Carey, een val van een flatgebouw of het begraven van een lijk. Glamour UK schakelde droomdecoder Theresa Cheung in om te vertellen wat deze dromen betekenen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Een beroemdheid ontmoeten

Als je in je dromen een beroemdheid, influencer of YouTuber ontmoet, is dit meestal iemand waarmee je in je dagelijks leven een band voelt. Wanneer anderen in je dromen verschijnen, vertegenwoordigen ze aspecten van jezelf die je moet begrijpen, erkennen of waar je mee in het reine moet komen.

Als je droomt van een beroemdheid, geeft dit je verlangen aan om je belangrijk, bewonderd en erkend te voelen. Besteed aandacht aan wie de beroemdheid is en denk na over wat het is aan diegene dat je bewondert. In veel gevallen kan het zo simpel zijn als je zelfverzekerder voelen over jezelf, maar als de beroemdheid een uniek talent heeft kan deze droom je aanmoedigen om je eigen unieke talenten te uiten.

De dood van een ouder

Als je ouders niet overleden zijn, kan deze droom erg verontrustend zijn. Misschien ben je wel bang dat je droom een voorteken is van de werkelijkheid of een soort voorkennis. De dood in dromen voorspelt niet de werkelijke dood, maar is een krachtig symbool van onvermijdelijke verandering. Iets in je leven verandert snel of je bent misschien een bepaalde situatie of relatie ontgroeid.

Het is het einde van een tijdperk en misschien heb je het gevoel dat je meer volwassen verantwoordelijkheden hebt dan ooit tevoren. Als een belangrijke relatie is beëindigd, je net klaar bent met je studie, je je net verhuisd bent of je van baan bent geswitcht, dan is de kans groot dat je dromen gaan over de dood (of het einde-van-de-wereldscenario's). Want hoewel de dood een symbool is dat een einde suggereert, is het ook een symbool van een spannend nieuw begin.

Onvoorbereid op een examen

Je zit in een examenzaal, maar als je het examenpapier krijgt, besef je dat je geen enkele vraag kunt beantwoorden. Je bent totaal onvoorbereid en het is te laat om er nog iets aan te doen. Als je dit droomscenario herkent, stel je wellicht onmogelijke eisen aan jezelf. In het dagelijks leven ben je een perfectionist en je droom drukt je bezorgdheid uit over het niet voldoen aan je eigen verwachtingen en die van anderen. Je dromende geest drukt je ergste nachtmerrie uit, zodat je in het dagelijkse leven een meer ontspannen aanpak kunt aannemen.

Vliegen of vallen

Dromen over vliegen kan vaak euforisch aanvoelen. Je ontdekt misschien dat je in je dromen kunt vliegen en na een paar aanpassingen zweef je zonder vleugels. Zulke dromen komen vaak voor als je je positief voelt over jezelf of over iemand of iets in je leven. Sommigen hebben vliegdromen na een bevredigende vrijpartij. Anderen hebben ze wanneer ze zich bijzonder geïnspireerd of creatief voelen.

Dromen waarin je valt komen daarentegen vaak voor wanneer je de controle kwijt bent bij een bepaald aspect van je dagelijkse leven. Je kunt een stressvolle tijd doormaken of je verward en onzeker voelen. Wat de situatie ook is, de druk neemt toe en je droomgeest gebruikt het symbool van een val van een hoogte om je aan te moedigen te pauzeren, aanpassingen te maken en wat broodnodige tijd vrij te nemen.

Volgers verliezen op Instagram

Dromen over sociale media komt steeds vaker voor, omdat we dromen over wat vertrouwd voor ons is. Als je droomt over het verliezen van grote hoeveelheden volgers op je socials suggereert dit dat je je onzeker en misschien niet geliefd voelt. Minder likes of volgers krijgen in je droom kan duiden op angst voor afwijzing. Je hunkert naar meer acceptatie en bevestiging in je dagelijkse leven. Deze dromen kunnen een signaal zijn dat je te veel tijd aan sociale media besteedt.

Een lijk begraven

Als je droomt dat je een lijk begraaft, of dat je iemand hebt gedood, dan betekent dit dat er een ander ongewenst aspect van jezelf of je leven is dat je moet loslaten. Het dode lichaam of de persoon die je hebt gedood vertegenwoordigt wat dat deel van jezelf is. Als de persoon die je begraaft of doodt iemand is die je kent, onthoud dan dat mensen in dromen niet die mensen vertegenwoordigen maar de aspecten van jezelf. Probeer dus de persoonskenmerken, karakteristieken of prestaties die deze persoon vertegenwoordigt te identificeren en kijk wat je tegenhoudt om jezelf verder te ontwikkelen.

Seks hebben of naakt zijn in het openbaar

Je bent op een openbare plaats of met een groep mensen en je realiseert je ineens dat je (gedeeltelijk) naakt bent. Deze dromen zijn symbolische uitingen van je sociale identiteit in het dagelijks leven en de manier waarop je het gevoel hebt dat je door anderen wordt 'gezien'. Als je seks hebt in het openbaar, merk dan op wie je droompartner is, want die vertegenwoordigt een aspect van jezelf dat je moet begrijpen of erkennen. Als anderen niet merken dat je seks hebt, zijn ze meer bezig met hun eigen problemen dan met die van jou.

Dromen over je ex

Het goede nieuws is: je bent niet alleen. Zoekopdrachten naar "Waarom droom ik over mijn ex" zijn met maar liefst 2.450 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Marilyn Devonish (o.a. tv-presentator, freelance schrijfster, public speaker en hypnotherapeut) legt uit: "In de huidige context van het coronavirus kunnen dromen over je ex metaforische dromen zijn over vervlogen tijden, en verdriet over het verlies van die tijden."

Ze gaat verder: "Als je het gevoel hebt dat je ex je 'verlaten' heeft, kan dit te maken hebben met zelfacceptatie, of je buitengesloten en niet inbegrepen voelen. Als je gedomineerd werd in de relatie, kan het een herinnering zijn om je macht terug te nemen en je eigen gevoel van kracht te bevestigen."

Dit artikel verscheen eerder op Glamour UK.This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Entertainment