Deze belangrijke lessen hebben we geleerd door de lockdown

Dit nemen we mee naar de post-corona periode

multiethnic girlfriends walking in a city women in the street wearing medical mask
Carlo Prearo / EyeEmGetty Images

Na een jaar thuisblijven is ons leven van vóór de pandemie nog slechts een herinnering. Vrijdagavonden aan de bar zijn verruild voor relaxen in bad en we hebben onze hoop op verre bestemmingen ingeruild voor meer bescheiden vakanties in eigen land.

De pandemie is in veel opzichten een uitdagende periode, maar het brengt ook verandering in prioriteiten die op langer termijn nuttig kunnen zijn. We hebben meer aandacht voor onze gezondheid en we hebben meer waardering voor de tijd die we doorbrengen met vrienden en familie. De lockdown leert ons om ons algemene welzijn en onze geestelijke gezondheid onder de loep te leggen. En daar moeten we na de pandemie mee doorgaan.

Je neemt je ziekte serieus

Vóór de pandemie werden ziektedagen beschouwd als het terrein van de duivel. We zaten snotterend achter ons bureau - vastbesloten om door te gaan en tegelijkertijd elke collega in een straal van twee meter te besmetten. Vandaag de dag is elk teken van een griep een reden voor onmiddellijke isolatie en een Covid-test. Misschien hoeven we in de toekomst niet meer zulke extreme maatregelen te nemen, maar het is wel de moeite waard om dit nieuwe respect voor onze gezondheid voort te zetten. “Mensen zijn zich meer bewust van hun gezondheid en dat is geweldig”, zegt Dr. Tosin Sotubo, huisarts en oprichter van Mind Body Doctor. “Ons lichaam en onze geeft zijn opmerkelijk in het geven van signalen wanneer we ons onwel voelen of wanneer we moeten rusten.”

De pandemie heeft ons niet alleen de tijd te geven om eens goed uit te rusten als we ziek zijn - het heeft ons ook de essentiële gewoonten bijgebracht die levens kunnen redden. “Hoeveel van ons wisten dat het 20 seconden duurt om onze handen goed te wassen? Of dat een hand voor je mond bij het hoesten niet genoeg is,” zegt Dr Claudia (Carmaciu) Pastides, huisarts en medisch copywriter bij Babylon Health. “We zijn eraan herinnerd hoe belangrijk het is om in onze elleboog te hoesten of niezen, onze gezichten niet met ongewassen hadden aan te raken, om onze handen grondig te wassen én om thuis te blijven als we ons niet goed voelen.”

Je hebt geen reistijd meer

Nu velen van ons vanuit huis werken is er geen ochtendspits meer. “Mijn reis naar mijn werk bestond vroeger uit rijden naar het station, een treinrit van 30 minuten en dan nog eens 20 minuten met de metro. Van deur tot deur was ik dan meer dan uur onderweg,” zegt Grace, social media manager. “Ik heb niet alleen elke dag twee uur gewonnen om zelf van te genieten, maar ik adem ook al die vervuiling niet in én ik bespaar geld.” Het is een gevoel dat velen delen: waarom geld en tijd besteden om naar werk te gaan, als het beter is voor onze mentale en fysieke gezondheid om thuis te werken?

Creatief met sportieve activiteiten

Tijdens de lockdown werd het een stuk lastiger om te sporten - de sportscholen zijn dicht en er zijn geen groepslessen meer. Velen van ons grepen deze kans met beide handen aan om te gaan joggen en wandelen. Volgens een Brits onderzoek van Sport Engeland steeg de waardering voor buitenactiviteiten en lichaamsbeweging tijdens de lockdown: 63 procent van de mensen tijdens de eerste zes weken van de lockdown zei dat lichaamsbeweging belangrijk was voor hun geestelijke gezondheid. “Ik heb gemerkt dat veel mensen en patiënten die ik heb gesproken actiever zijn geworden en meer bewegen,” zegt dr. Sotubo. “Ik hoop dat mensen hier na de lockdown mee doorgaan, want bewegen heeft zoveel voordelen, vooral voor onze lichamelijk en geestelijke gezondheid.”

Gemeenschapszin

Voor de pandemie wist één op de drie van ons niet wie zijn naaste buren waren. Nu we ons fysiek niet meer zo vrij kunnen bewegen en de nadruk ligt op het omzien naar elkaar en het steunen van lokale bedrijven, is de gemeenschapszin in het hele land weer toegenomen - en dat werpt zijn vruchten af op het gebied van onze geestelijke gezondheid. Niet alleen helpt een lokaal ondersteunend netwerk om je eenzame gevoelens te verlichten, maar het is ook een reddingslijn voor velen - vooral voor ouderen en kwetsbaren, die hun huis niet kunnen verlaten om medicijnen of boodschappen te halen.

Dit artikel verscheen eerder op Glamour UK.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Entertainment