Ze is een Rotterdamse in hart en nieren, maar woont en werkt in New York voor haar werk als plussize model. Op haar 14e werd Danielle van Grondelle gescout tijdens het winkelen. Inmiddels behoort ze tot de top plussize modellen en vliegt ze de hele wereld over. Een prachtige job, met een nóg mooiere boodschap.

Hoe ben je ooit ontdekt?
"Ik ben ontdekt op mijn 14e toen ik aan het winkelen was in Amsterdam. Maar omdat ik mijn heupen niet onder de 90 cm kon krijgen werd ik bij de 'specials' geplaatst (modellen die bijvoorbeeld iets langer zijn of een andere maat hebben).

Mijn tweede ontdekking kwam tijdens een klus voor het blad de Yes. De styliste (Edith Dohmen) zei: “Als je iets aankomt zou je perfect zijn als plusmodel”. Ik had destijds nog nooit gehoord van plussize modellen. Ze gaf me het kaartje van Egosmodels wat nu nog steeds mijn moederbureau is in Nederland. Ik ben haar nog steeds zó dankbaar, ze heeft mijn leven ècht veranderd."

In de modewereld ben ik plus, in de gewone wereld is mijn maat 42 de gemiddelde maat

Wat vind jij de grootste misvatting aan de term plussize?
"Wat ik vaak hoor is: “Jij een plussize model? Maar je bent helemaal niet dik!" Een plussize model is ook helemaal niet dik, we moeten in shape zijn en hebben een gewone, gemiddelde maat. In de modewereld zijn wij plus, in de gewone wereld is mijn maat 42 de gemiddelde maat in Nederland. Plussize begint al bij een maat 38 maar de meiden die het meeste werken hebben maat 42 daar worden ook de samples in gemaakt."

Je bent ooit begonnen met broekmaat 27, maar toch paste je niet in de mode- industrie. Wat deed dat destijds met je?
"Ik werd gescout op mijn 14e als straightsize (normale maat) model, en was inderdaad superslank. Toch waren mijn heupen niet slank genoeg. Destijds vond ik het erg moeilijk, en dacht ik dat ik mijn droom om model te worden moest laten varen. Nadat ik na de zoveelste meetafspraak met een modellenbureau huilend thuis kwam zei mijn vader: “Lieverd, er komt een tijd dat de modewereld zich gaat aanpassen aan jouw standaard van schoonheid". Ik dacht eerst: dat zegt hij alleen maar om mij te troosten. Maar hij heeft gelijk gekregen."

Wat vind jij een ‘normale’ maat?
"Een normale of gezonde maat is voor iedereen verschillend. Ik denk dat een gezonde maat je natuurlijke maat moet zijn, waar je niet al te veel voor moet doen of voor moet laten. Natuurlijk is sporten gezond maar een taartje op z’n tijd mag ook best. Jezelf uithongeren om iets te zijn wat je niet bent, of bijvoorbeeld extreem veel eten is allebei ongezond. Voor mij is maat 42 mijn gezonde maat en voor iemand anders kan dat een maat 36 of 38 zijn. "

Glamour

Sport je ook en let je op je eten?
"Ja, ik sport wel, maar alles met mate. Ik moet ook op mijn eten letten omdat ik geen omvang mag verliezen. Ik heb van nature een smalle taille dus als ik dan bijvoorbeeld stress heb en afval zegt mijn agent weleens: "Neem een extra taartje".

Papa zei: Er komt een tijd dat de modewereld zich gaat aanpassen aan jouw standaard van schoonheid

Van Rotterdam naar New York. Hoe is het om inmiddels te kunnen werken en wonen in New York als model?
"Ik ben echt trots dat het is gelukt, en dat ik als Rotterdams meisje nu meedraai aan de top van de plussize modellenwereld in New York. Maar ik vind het nog steeds moeilijk om mijn familie en vrienden te missen. Rotterdam blijft wat dat betreft toch altijd mijn echte thuis."

Wat zijn je tofste klussen tot nu toe geweest?
"Het lopen van de New York Fashion Week. Ik heb inmiddels al vijf keer meegelopen. Ik heb vorige maand ook meegelopen in de Victoria Beckham show als enige plusmodel, dat was een heel speciale ervaring. Ook heb ik een TED Talk gegeven over body positivity en dat was voor mij ook echt een mijlpaal. Verder waren mijn shoots voor Vogue Italia en Cosmopolitan ook supertof om te doen."

Als ik op de New York Fashion Week sta met mijn brede heupen denk ik: yes!

Wat vind jij het mooiste aan jezelf uiterlijk en innerlijk?
"Ik hou van mijn profiel, de zijkant van mijn gezicht. En ik vind mijn ogen ook mooi. Innerlijk ben ik trots op het feit dat ik altijd klaarsta voor de mensen van wie ik hou. Een mooi hart is het allerbelangrijkste heb ik altijd geleerd, en ik ben blij dat ik dat bezit."

Hoe voelt het om tot het selecte groepje succesvolle plussize modellen te horen?
"Dat voelt erg goed. Je werkt jarenlang toe naar een bepaald doel en als ik dan bijvoorbeeld op de New York Fashion Week sta met mijn brede heupen, dan denk ik: Yes! Het is zo belangrijk om te laten zien dat schoonheid in alle vormen en maten komt. Dat vind ik ook één van de mooiste dingen van mijn werk, dat ik een rolmodel mag zijn voor veel vrouwen. Ik krijg zoveel lieve berichtjes en mailtjes. Vrouwen sturen mij dingen als: :Door jou durf ik nu wel in bikini op het strand”, en dat doet me écht goed."

Wie is jouw grootste plussize voorbeeld, en waarom?
"Ik heb niet echt een plussize voorbeeld. Mijn voorbeelden zijn sterke indrukwekkende vrouwen zoals bijvoorbeeld Maya Angelou (een inmiddels overleden Amerikaans schijver en dichter). Dat heeft verder niet met maten te maken voor mij. De binnenkant is het belangrijkste, mensen met een mooi hart inspireren mij."

Waarom vind jij het belangrijk dat steeds meer plussize modellen in de mode-industrie te zien zijn?
"Toen ik opgroeide hadden de topmodellen zoals Cindy Crawford en Helena Christinsen meer vrouwelijke vormen. Toen brak met Kate Moss het ‘herion chic’-tijdperk aan. Daar kunnen zo weinig meisjes aan voldoen. Daarom is het belangrijk dat er nu ook plusmodellen gebruikt worden. Diversiteit is erg belangrijk maar niet alleen in maat, ook in ras, kleur, leeftijd etc. Laten we die diversiteit vieren, schoonheid komt in alle vormen en maten. "

Wat zou je graag aan de huidige mode-industrie willen veranderen?
"Ik zou graag nog meer diversiteit willen zien, er valt nog zoveel te bereiken. Er moet meer diversiteit komen in de bladen. Ik hoop op een toekomst waarin de high fashion merken hun samples maken in twee maten zodat het de keuze van de stylist is of ze een plus of slank model gebruiken. Nu moet ik mij bij een high fashion editorial wurmen in een maatje 0, daarom zie je vaak badkleding of naakt bij plusmodellen. Een Chanel jasje dat lukt wel, maar de rok gaat bijvoorbeeld nooit. "

Wat is jouw advies aan meisjes die graag model willen worden - maar ‘de maten niet hebben’?
"Mijn motto is 'dream big' en laat je niet tegenhouden door regeltjes en tegenslagen. Toen ik begon bestond er nog niet zoiets als een 'curvy' topmodel in Nederland. Nu werk ik aan de top van deze modellenwereld in New York, en vlieg ik de hele wereld over voor mijn werk. Diversiteit is iets prachtigs en ik hoop dat we er steeds meer van gaan terug zien in de modewereld."