Met de boyband B-Brave stond-ie avond aan avond op te treden, maar nu doet zanger Kaj van der Voort (21) het alleen. Hij vertelt over zijn carrière en deelt zijn lessen uit de liefde.

Waarover ben je op dit moment het meest enthousiast in je leven?
“Over het feit dat ik mijn eigen muziek maak. En dat ik word gesteund door de mensen om me heen: mijn management en platenlabel. Dat mensen ook in mij alleen geloven, daar ben ik nu het meest trots op.”

Vind je het spannend, in je eentje op het podium?
“Ja, onwijs. Een boyband heeft iets magisch. Het maakte niet uit wat we deden, fans vonden het fantastisch. Het was een soort bubbel waarin we zaten. Elk weekend hadden we drie tot vier shows, nu begin ik weer bij nul. Dat contrast is groot en dat is wel wennen. Alle druk ligt op mijn schouders. Het idee ‘het is nu of nooit’ schiet vaak door mijn hoofd. Mijn manager helpt me gelukkig. Die zegt: rustig aan, we zijn aan het bouwen. Met B-Brave waren we ook een halfjaar bezig voordat we gingen optreden. Het heeft even tijd nodig. Het is gek om dat proces twee keer mee te maken.”

Wat is de grootste misvatting over jou?
“Omdat ik uit een boyband kom, denken mensen dat ik niet echt gedreven ben. Ze denken: die jongens zijn gecast, het label zet er geld achter, haartjes in de lak en klaar is Kees. Beetje een simpel beeld. Pas als ik vertel dat ik al op mijn negende zangles had en op mijn elfde werd gecast voor een musical, snappen ze dat ik dit écht graag wil.”

‘Daten? Het liefst maak ik een strandwandeling, daarna samen eten en nog twee uur borrelen’

Welke gebeurtenis had de meeste impact op je leven?
“Dat was eind 2015. Mijn oma lag op sterven, mijn vader had te horen gekregen dat hij kanker had en mijn moeder had problemen met haar longen waarvan ze niet wisten wat het was, maar wat uiteindelijk astma bleek te zijn. Allemaal in een maand tijd. Ik was echt bang dat mijn vader zou wegvallen. Hij is voor mij en mijn werk het allerbelangrijkst. Zijn visie, zijn intelligentie: ik heb er veel steun aan. Mijn moeder is er voor de rust, mijn vader voor de zakelijke kant. Ik was net achttien en dacht: kan ik dit wel zonder zijn hulp? Gelukkig is het goed gekomen.”

Hoe ziet jouw ideale date eruit?
“Praten. Ik vind de bioscoop heel suf. Het was de eerste date tijdens mijn vorige relatie. Zo dom, denk ik achteraf. En het was ook nog ‘Fifty shades of grey’. Het begon als grap, maar als je daar eenmaal zit, kun je niet meer terug. Het liefst maak ik een strandwandeling, daarna samen eten en nog twee uur borrelen. Dan leer je iemand echt kennen. Meestal weet je na één date wel of het iets gaat worden of niet.”

Wat is het pijnlijkst dat je hebt meegemaakt in de liefde?
“Het uitgaan van mijn eerste serieuze relatie, vorig jaar. Zij maakte het uit, voorheen was ik altijd de boosdoener. We zijn zeven maanden samen geweest, ze was de eerste die ik aan mijn ouders heb voorgesteld. Uiteindelijk ontdekte ik dat ik het samen zijn meer miste dan de persoon zelf.”

‘Ik ben er trots op dat mensen nu ook in mij alleen geloven’

Hoe gedraag jij je met liefdesverdriet?
“Eigenlijk kwam het best goed uit. In die periode schreef ik mijn EP, en het gevoel dat je iemand mist kon ik lekker uitvergroten in mijn muziek. Elk nadeel heeft zijn voordeel.”

Heb je iets van die relatie geleerd?
“Ja, ik denk dat je niet te snel moet gaan. Je moet het rustig opbouwen, niet meteen een té romantisch cadeau geven of te veel willen laten blijken. Je hebt langer de tijd nodig om iemand goed te leren kennen voordat je kan zeggen dat je iemand echt heel leuk vindt.”

Wat is het beste liefdesadvies dat je aan anderen hebt gegeven?
“Het komt goed. Dat heb ik van mijn moeder. Toen mijn ouders op mijn achtste scheidden, kreeg ik van haar een kettinkje met de symbolen geloof, hoop en liefde. Daarmee wilde ze zeggen: het komt goed, het heeft alleen even tijd nodig. Dat onthoud ik met alles.”

Over Kaj van der Voort
Kaj van der Voort was onderdeel van B-Brave, een van de succesvolste boybands van Nederland, met meer dan 17 miljoen YouTube-streams. Eind 2017 verscheen zijn soloalbum, dit voorjaar bracht hij de single ‘Wakker’ uit. Hij schitterde naast Maan in ‘Dance dance dance’ en maakt programma’s voor onder andere reisplatform GoGo.