Hij stormde de spotlights in als YouTuber, en inmiddels maakt Kaj van der Ree (26) ook radioprogramma’s en documentaires. Verder vermaakt hij zich met onenightstands. ‘Er lopen zo veel meiden rond.’

Waarover ben je op dit moment het meest enthousiast in je leven?
“Over de documentaires die ik maak. Afgelopen jaar heb ik docu’s gemaakt voor KidsRights, over de finalisten voor de Kindervredesprijs. En ik heb laatst een minidocu gemaakt over een jongen van 21 die al twee jaar dakloos is.”

Waarom wil je documentaires maken?
“Ik wilde graag een extra laag toevoegen aan mijn werk als YouTuber. Ik heb een heel jonge following en die wil ik ook iets meegeven. Op veel vlakken ben ik onzeker, ook op het gebied van presenteren. Ik werk veel met de andere Kaj (Gorgels, red.) samen, hij is breder inzetbaar dan ik. Maar als er een ding is waar ik talent voor heb, dan is het interviewen en documentaires maken. Ik denk omdat ik het randje durf op te zoeken. Met die dakloze jongen mocht ik eigenlijk niet over zijn vader praten, was me van tevoren verteld. Toch hebben we het er een halfuur over gehad, zonder dat hij zich onprettig voelde. Ik denk dat ik het vertrouwen kan winnen van mensen, misschien omdat ik recht voor z’n raap ben.”

Dus over tien jaar…
“…ben ik hopelijk erkend documentairemaker. En werk ik misschien meer achter de schermen als regisseur, of in een creatieve rol als begeleider van de YouTubers van die

‘Ik zat op het randje van schizofreen worden, door al het blowen’

Welke gebeurtenis had veel impact op jouw leven?
“Op mijn zestiende heb ik een bad trip gehad van wiet. Die ging op dat moment weer voorbij, maar een paar maanden later, tijdens een stressvolle situatie op school, kwam die bad trip terug zonder dat ik geblowd had. Ik kreeg een halve psychose. Het was een heel heftige periode. Ik kreeg paniekaanvallen, dacht dat ik doodging, de helft van mijn zicht viel weg. Mijn moeder moest mee naar school en in de lerarenkamer zitten wachten zodat ik me veilig voelde. Zo is dat een beetje goed gekomen. Mijn dokter zei dat ik op het randje zat van schizofreen worden, door al het blowen.”

‘Sinds mijn ex heb ik meer dan honderd onenightstands gehad’

Ben je bang om terug te vallen?
“Nee, ik heb ermee leren omgaan. In het begin had ik nog wel dat ik, als ik dronk, weer die paniek voelde. Nu gaat het goed, maar drugs gebruik ik niet meer. Voordat het pilletje of de wiet in-kickt, lig ik waarschijnlijk al te tollen op de grond.”

Ben je aan het daten?
“Ik kom net uit een relatie van vier jaar. Vóór mijn ex ben ik misschien met drie meisjes naar bed geweest, na mijn ex ben ik flink losgegaan. Maar ik zie dat niet echt als daten, eerlijk gezegd.”

Hoeveel onenightstands heb je het afgelopen jaar gehad?
“Ik weet niet. Best een aantal. Ik denk dat ik vooral behoefte had om mezelf te ontdekken, ik was nog best onervaren op dat vlak. Maar inmiddels doe ik het een beetje rustig aan.”

Had je veel liefdesverdriet toen het uitging met je ex?
“Heel veel. We waren al vaker uit elkaar gegaan, het was een heftige relatie. We zijn heel verschillende persoonlijkheden en hebben in die tijd ook nog allebei ons YouTube-kanaal opgebouwd (Kaj’s ex is Dionne, een bekende YouTuber, red.). Toen het eenmaal definitief uit was, hebben we elkaar een tijdje geblockt op alle kanalen. We moesten echt even uit elkaars leven. Ik was wel heel verdrietig, maar dacht dat het langer zou duren. Het was mijn eerste lange relatie, ik was bang dat ik nooit meer iemand anders zou tegenkomen, hoe cliché dat ook is.”

‘Ik was bang dat ik nooit meer iemand anders zou tegenkomen’

Maar toen vond je toch nog een hoop anderen.
“Het valt inderdaad aardig mee, moet ik zeggen, haha.”

Is dat ook liefdesadvies wat je aan anderen zou geven?
“Ja. Vroeger geloofde ik het nooit als iemand zei ‘er zijn genoeg vissen in de zee’. Maar die zijn er echt. Er lopen talloze meiden rond met wie je een prachtige klik kunt hebben. Ook als het dan uitgaat, kun je terugkijken op een mooie periode in je leven. Ik vind dat je je niet zo snel moet binden. Wacht totdat je iemand ontmoet met wie je echt één kan worden, een soort partner in crime. En tot die tijd kun je genoeg lol hebben zonder relatie.”

Over Kaj van der Ree
Kaj van der Ree is radio-dj bij 3FM (op vrijdag- en zaterdagavond tussen 0.00 en 2.00 uur), presentator bij het YouTube-kanaal Concentrate van RTL en werd bekend met zijn eigen kanaal ZU5E, waarvoor hij met twee vrienden de meest bizarre stunts uitvoerde (eh, nietje in je arm, iemand?). Hij is vijf jaar geleden in het vak gerold door zijn beste vriend, Milan Knol, met wie hij een huis deelt.