Een interview met Beck Dorey-Stein (32), die voor president Obama werkte

Een Gossip Girl-waardig verhaal maar dan over het echte Witte Huis

Beck Dorey-Stein
Lawrence Jackson

Glamour’s Daphny interviewt Beck (32), de oud-stenograaf die vaak naast, voor en dichtbij oud-president Obama heeft gestaan, gesport en gezeten. Dit betekent in Daphny’s ogen dat wanneer ze Beck spreekt ze via via ook bij de Obama’s in de buurt is geweest. Ze kan niet wachten...

Wanneer kun je beginnen is Gossip Girl voor twintigers met een politieke twist. Het is de memoire van Beck Dorey-Stein (32) over de periode waarin ze de stenograaf van oud-president Barack Obama was. De vacature vond ze in een incognito functieomschrijving op Craigslist (Amerikaanse marktplaats), ze reageert erop uit wanhoop – want werkloos en haar spaargeld raakt op. Als ze een mailtje terugkrijgt waarin staat: ‘Ik zie je cv, maar geen motivatiebrief’, antwoord Beck: ‘mijn cv zegt al genoeg’. Niet wetende dat ze zó bijdehand en laconiek reageert op een functie in Het Witte huis. Ze krijgt hem toch.

Verliefd in Het Witte huis
In de wereld van weelde en privileges van hoge piefen, is daar opeens Beck- de Dan van Het Witte Huis. Een schooljuf die niets moet hebben van ’t politieke spel of het ellebogenwerk van de egomaniakale Washington D.C-schepsels. Maar dan raakt Beck verwikkeld in een verboden liefdesaffaire op de werkvloer. Ze wordt betoverd door een machtig en charismatisch staflid en wordt net zo giftig als de mensen die ze in Washington DC verafschuwt, voor heel even dan.

Een open boek
In haar boek is ze zo openhartig dat ik het gevoel heb haar al jaren te kennen. Als we elkaar ontmoeten voor een interview, blijkt ze in het echt ook een open boek. ‘Wat drink jij?’ vraagt Beck. ‘Water’, antwoord ik. ‘Echt?!’ Beck kijkt me beduusd aan: ‘Zal ik... doe mij maar een espresso. Dit wordt de vierde vandaag. Net tijdens de fotoshoot voelde ik dat ik aan mijn max zit. Maar, wat geeft het. Ik vloog gisteren voor het eerst in mijn leven business class en ik wilde alles in me opnemen. Ik heb dus niet geslapen.”

Business class stelt voor jou toch niets meer voor? Je vloog mee in de Air Force One.
“Ja dat zeiden mijn vriendinnen ook al, maar dit was toch anders. In de Air Force One stond ik altijd op scherp. Hoe vip het ook is, het blijft werk en iedereen in het vliegtuig is of een hoog staflid of een militaire agent.”

Daar zat jij dan tussen door een advertentie op Craigslist?
“Als stenograaf heb je het privilege om zonder politieke achtergrond bij belangrijke ontmoetingen te zijn en mag je met de politieke staf meereizen. Je neemt alles op en transcribeert alles naderhand.”

Zo maak je behoorlijk wat mee.
“De bijzondere ontmoetingen zijn er meer dan ik kan tellen. Ik mocht mee met President Obama naar (wijlen) Athony Bourdaign in Vietnam. Hier waren alleen maar senior stafleden. Dan sta ik er als een nobody bij, maar evengoed bén ik er toch. Ik maakte altijd van alles aantekeningen en schreef in een dagboek. Want ik wist als ik ooit wil schrijven, dan zijn dit de mooiste verhalen om te vertellen. En ik ben de enige die ze kan vertellen. De binnenkant van ’t Witte Huis door de ogen van een buitenstaander.”

Je zat ook in de presidentiële helikopter op je 28e verjaardag?
"Het beste verjaardagscadeau ooit, van Jason (van de affaire). Daar zat ik dan tegenover President Barack Obama. Ik dacht, hij zegt fijne verjaardag en tabee. Maar we praatten de hele vlucht. Hij vertelde hoe hij Michelle Obama ontmoette, hoe hij haar veroverd heeft. Dat was nogal een quest. Hij is heel erg bedachtzaam hoe hij anderen aanspreekt en dan vooral vrouwelijke collega’s. Maar in de helikopter was hij steeds grapjes aan ’t maken en een beetje de spot met me aan het drijven. Dat hij dat deed gaf me een goed gevoel, alsof ik bij zijn entourage hoorde.”

Heb je ook met Michelle Obama gewerkt?
“Michelle Obama is nog grappiger dan haar man. Ik mocht weleens met haar reizen en de eerste keer dat ik in haar vliegtuig kwam, was de sfeer daar anders dan ik gewend was. Er werd me meteen een frappucino aangeboden. Stel je voor, zit je gewoon ijskoffie te drinken met de First Lady alsof je vriendinnen bent. ”

In het boek vertel je ook over bijzondere reizen met de politieke staf, maar je schrijft nog meer over je relaties met de stafleden.
"Over de werksfeer ben ik heel eerlijk geweest. De mensen die ik toen niet aardig vond, zijn dat nu nog steeds niet. Ik schreef het boek niet voor de Vagiants (zo noemen de mean girls in het boek zichzelf, Beck gruwelt van het woord), juist niet. Ik schreef het als outsider voor gewone mensen die normaal niets met ’t Witte Huis te maken hebben."

Helemaal in het begin zeg je dat een stenograaf zich vrouwelijk moet kleden, maar zonder sex. Wát draag je dan?
"Haha, dat is onmogelijk toch? Dat was dus ook het grapje. Wat ik zelf deed was juist felle kleuren dragen, outfits waardoor ik opviel. Juist omdat je als stenograaf altijd stil moet zijn, liet ik mijn kleren voor me spreken. Dat is de rebelsheid die bij mij opkomt wanneer vrouwen zoals de Vagiants op je neer kijken en over je roddelen, omdat het niet zo hóórt. Om heel eerlijk te zijn; als zij hadden gezegd waarom ik een bepaald kledingstuk beter niet kon aantrekken, dan had ik daar graag naar geluisterd en van geleerd. Maar ze deden het geniepig. Daarom droeg ik juist zoveel mogelijk buiten de toegestane dresscode.”

Wat is een moment dat je nooit zult vergeten?
“Er was iets voorgevallen met Jason, waardoor ik geïrriteerd was en boos op mannen in ’t algemeen. Toen POTUS (red: afkorting voor de President of the United States) mij zag, zei hij: ‘Je hebt je haar gekleurd.’ Ik antwoordde bot met een 'jep'. Hij schrok hiervan en zei: ‘het ziet er mooi uit’. Het leek erop alsof hij Michelle Obama in zijn hoofd hoorde zeggen dat het geen compliment is om te zeggen dat iemand een ander kapsel heeft. Als ik die ruzie niet had, zou ik nooit zo cool to care reageren. Hij had gewoon door dat ik mijn haar anders had. Dat was hém, de president, opgevallen!”

Wanneer kun je beginnen? Door Beck Dorey-Stein via Bol.com voor €19,99.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebs