Ivanka Trump genoemd als mogelijke nieuwe president van de Wereldbank

En dat is om meerdere redenen bijzonder te noemen

Ivanka-trump
Mark WilsonGetty Images

Je hebt nogal een naam hoog te houden (of te verbeteren) als je Ivanka Trump heet, dochter van vastgoedmagnaat en huidige president van de Verenigde Staten Donald Trump. Enerzijds omdat Donald Trump als succesvol zakenman een vermogen van zo'n €3 miljard bij elkaar heeft verzameld én hij zichzelf sinds januari 2017 de leider van de Verenigde Staten mag noemen. Dan heb je toch íets goed gedaan. Anderzijds omdat zijn achternaam - en de daarbij horende opmerkelijke uitspraken die hij vaak doet - bij de meesten geen hele fijne connotatie oproept.

Dat Ivanka een dochter is van Donald, moge duidelijk zijn. Ze heeft in ieder geval dezelfde ondernemersdrive als haar vader. De 37-jarige 'dochter van' heeft niet alleen de looks, maar ook de brains. Ivanka stond als model op de cover voor Forbes, Elle en Harper's Bazaar en liep mee in verschillende fashion shows. Maar studeerde ook in 2004 cum laude af in de richting economie, waarna ze onder andere haar eigen modemerken Ivanka Trump Fine Jewelry en Ivanka Trump Lifestyle Collection opzette en het vastgoed van haar vaders The Trump Organization beheerde. Geen dom blondje dus.

Nieuwe functie
Sinds maart 2017 mag ze zichzelf de 'assistent van de president' noemen, nadat Donald zijn dochter daarvoor aanstelde. Wie weet verruilt ze die baan binnenkort voor een eigen presidentsfunctie, namelijk die van president van de Wereldbank (organisatie die leningen aan ontwikkelingslanden verstrekt om armoede tegen te gaan). Volgens The Financial Times is Ivanka één van de kandidaten die in de race is voor deze topfunctie.

Vrouwen aan de top
Dat is om meerdere redenen bijzonder. Allereerst omdat de huidige president van de Wereldbank, de Zuid-Koreaans-Amerikaans arts Jim Yong Kim, overwacht heeft aangegeven per 1 februari te vertrekken. Hij was aan zijn tweede termijn begonnen en had nog drie jaar te gaan.

Mocht Ivanka tot de nieuwe president worden gekozen - wat totaal nog niet zeker is omdat er meerdere kandidaten in de race zijn - dan zal zij de eerste vrouw zijn die aan het hoofd staat van 's werelds grootste organisatie ten gunste van ontwikkelingssamenwerking.

Papa's kindje
Dat een Amerikaan de nieuwe president van de Wereldbank wordt, is een voor de hand liggende keuze. Het schijnt dat er een stilzwijgende afspraak geldt dat Amerikanen de leider van de Wereldbank mogen kiezen als Europeanen zeggenschap hebben over de president van het IMF.

In dat geval heeft Ivanka een goede kans. De zwaarte van een stem in het bestuur van de Wereldbank - dat bestaat uit vertegenwoordigers van de 189 lidstaten - wordt bepaald aan de hand van de grootte van de economie van een land. Tel uit je winst: de VS is nog steeds de grootste economie ter wereld. President Trump heeft dus een doorslaggevende stem in het kiesproces en kan zijn voorkeur uitspreken voor zijn dochter.

Wie is Ivanka?
Benieuwd wie Ivanka nu eigenlijk echt is naast dochter van Donald Trump, zakenvrouw, moeder van drie kinderen en vrouw van steenrijke projectontwikkelaar Jared Kushner? Dat lees je in Glamours mei 2018 issue waarin we Anna van den Breemer interviewden. Anna schreef een biografie over de onofficiële first lady en 'zachtere, menselijkere versie van haar vader'.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebs