Waarom celebrities steeds opener zijn over hun mentale gezondheid

Een mediapsycholoog geeft uitleg

Britney-mentale-gezondheid
KMazurGetty Images

We zien, horen en lezen het steeds vaker: celebrities die open zijn over hun mentale gesteldheid. Van Selena Gomez, tot Chrissy Teigen, Justin Bieber en Ariana Grande. Via social media vertellen ze ons steeds vaker hoe ze in hun vel zitten. Een aantal jaar geleden was dit wel even anders. Britney Spears en Miley Cyrus werden afgeschilderd als 'gekken'. We spraken mediapsycholoog Mischa Coster over deze verandering.

Britney, 2007
Zodra iemand een aantal jaar geleden een breakdown kreeg, zoals Britney Spears met haar hoofd-scheer-moment en Miley Cyrus met haar twerk-sessies, werden ze meteen veroordeeld. We vonden het niet zozeer zielig, maar vooral heel raar. Er werd meteen een oordeel aan geplakt, en dan vooral in sensatiegerichte zin.

Beiden artiesten zaten mentaal in een zware periode, maar daar hoorden we nauwelijks iets over. Nee, Britney met een tondeuse in haar hand, dát haalde de voorpagina. Niet over haar struggles en hoe ze daarbij geholpen kon worden.

Echter, nu is het anders. Celebrities kunnen met de komst van social media hun eigen nieuws met de wereld delen. Steeds vaker zijn ze open over hun mentale gezondheid, waarvoor ze veelal worden geprezen.

Mediapsycholoog Mischa Coster legt uit waar deze verandering vandaan komt. "Dat komt omdat het tegenwoordig gewoon normaler is om erover te praten. Het is allang geen taboe meer als je naar een psycholoog gaat. Het wordt niet als zwakte gezien, maar als zelfontwikkeling," vertelt hij. "Door social media zijn we persoonlijk betrokken met celebrities. Door hun Instagramstories en foto's krijgen we een kijkje in hun leven en wekken ze empathie op. Volgers zien de celebrities niet meer alleen als fenomeen, maar ook als mens. Als zij hulp zoeken, waarom zou ik het dan niet doen?"

Twitter
Omdat Instagram in 2007 nog niet bestond, kreeg Britney niet de kans om zelf een band met haar volgers op te bouwen. Helaas gaat het op dit moment nog steeds niet goed met de 37-jarige artiest. Ze staat sinds 2008 onder toezicht en kan niks kopen of doen zonder eerst toestemming te krijgen. Zelfs een cappuccino mag ze niet kopen zonder goedkeuring.

Met de hashtag #FreeBritney proberen fans en celebrities haar te bevrijden van haar toezichthouders. Volgens velen is Britney niet zelf gek geworden, maar was dit allemaal de invloed van haar fans, de paparazzi en media. "Als Britney het op dat moment ook op social media had kunnen zetten, was dat misschien goed voor haar geweest. De vraag is alleen of ze het ook echt had gedaan. Als iemand helemaal doordraait, doen ze dat waarschijnlijk ook online," vertelt Mischa.

Keerzijde
Aan alle openheid, zit ook een keerzijde. Volgens Micha is niet iedereen die met zijn mentale gezondheid kampt écht eerlijk op social media: "Ik zie dat influencers en celebrities zich soms ook kwetsbaar opstellen als marketingstrategie. Volgers tonen empathie en reageren onder berichten. Dat is voor hun alleen maar positief."

Britney
De Britney van 2007 zullen we (hopelijk) niet snel meer zien. Toch is ze nog steeds in strijd met zichzelf en wordt ze volgens fans gedwongen dingen te doen waar ze niet achter staat. Zo is ze laatst opgenomen in een psychiatrische kliniek, wat volgens geruchten een beslissing van haar vader zou zijn geweest. Inmiddels kan Britney open over haar gezondheid zijn op Instagram en dat doet ze ook. Maar vrij? Vrij is ze voorlopig nog niet.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebs