NikkieTutorials openhartig over roem, vriendschap en The power of make-up

'Kritiek dat ik dik of lelijk ben, doet me sowieso echt niks meer'

nikkie-tutorials
Klaas Jan Kliphuis

Haar YouTube tutorials scoren miljoenen views, en ze mocht ook al eens het gezicht van the one and only Kim Kardashian opmaken. Ja, ‘onze’ Nikkie de Jager (25) – oftewel NikkieTutorials – is een superster (en ook verloofd met haar grote liefde, Dylan).

Glamour vraagt NikkieTutorials het hemd van het lijf

Wanneer dacht je voor het eerst: hé, ik kan iets bijzonders?

“Dat was pas een jaar geleden, denk ik. Toen ik voor het eerst in De Telegraaf stond, kreeg ik er ineens heel veel views en abonnees bij. Dan weet je wel: hé, dit vinden mensen dus leuk. Maar nu, tien jaar na die eerste video, begrijp ik pas wat voor impact ik op mensen kan hebben. Er zijn mensen die naar me toe komen om me ervoor te bedanken dat ik ze zelfverzekerd heb laten voelen. Dat is echt heel mooi. Vooral mijn video ‘The power of make-up’, waarin ik één kant van mijn gezicht opmaak om aan te tonen wat make-up voor je kan doen, is de hele wereld overgegaan. Op een zeker moment kwamen er miljoenen views per dag bij. Ik keek ernaar en dacht: wat gebéurt hier?"

Hoe verklaar je dat?

“Allereerst is er de shock. Mensen denken: o mijn god, kijk dat verschil. Daarna gaan ze pas denken: hé, dit kan ik ook. Voor mij is vooral belangrijk dat de boodschap overkomt. In Nederland, en dat vind ik echt heel verdrietig, wordt zó veel op make-up gehaat. Hier geldt: als je tien procent geeft, geef je eigenlijk al negen procent te veel. Dat zit heel diepgeworteld in ons volk. Als iemand hier in een Ferrari rijdt, roepen we meteen: ‘Jezus, doe eens normaal!’ Terwijl ze in Amerika zeggen: good job. Dat wilde ik ook met die video laten zien: dat ik geen make-up draag omdat ik het nodig heb, maar omdat het mijn passie is. Make-up is geen uitweg, ik voel me er juist sterk door.”

Maar is het niet zo dat waar de mode nu vooral comfortabel moet zijn - iedereen loopt op sneakers – make-up juist vol in de lift zit? Je ziet soms meisjes naar school fietsen met highlighter op en perfecte wenkbrauwen.

“Ja, dat is ook zo: vroeger lag de focus veel meer op de kleding, en wat daarboven zat kwam wel. Nu is dat omgekeerd. Wat ik natuurlijk heel leuk vind.”

Misschien ben jij wel debet aan die ontwikkeling.

“Die eer zou ik mezelf niet durven geven, maar ik vind het wel goed. Kijk: ik zeg niet dat je op je veertiende heel je gezicht onder moet smeren, maar daar gáát het ook helemaal niet om. Ik wil dat mensen in hun waarde worden gelaten. Misschien is die anti-houding ook vooral iets van de oudere generatie: het zijn vooral de mama’s die zeggen dat ik een slecht voorbeeld voor hun kind ben. Terwijl ik alleen maar wil overbrengen dat het oké is om buiten de lijntjes te kleuren.”

Ik kan me voorstellen dat jonge meisjes die boodschap minder snel oppikken. Die zien vooral een heel knappe vlogger die heel veel make-up gebruikt en daar heel populair mee is geworden. Raakt die kritiek je helemaal niet?

“Inmiddels weet ik dat diegene die zoiets schrijft, er vaak precies tien seconden over heeft nagedacht en daarna weer vrolijk doorgaat met leven. Beetje zonde als ik er dan nog wél een dag lang mee zit. Maar goed, zo denk ik er nu over, dat was natuurlijk wel een proces van tien jaar. Kritiek dat ik dik of lelijk ben, doet me sowieso echt niks meer.”

Als kind ben je gepest, je bent zelfs op een zelfverzekerdheidscursus geweest. Heb je nog vriendinnen uit die tijd?

Eén: Lisanne. Die heeft vanaf dag één tot nu alles meegemaakt. En verder… Ik zat in de tweede toen het allemaal begon, en ik merkte wel dat klasgenoten het interessant vonden. Alleen al het feit dat ik het in het Engels deed. Na jarenlang kleineren kreeg ik ineens respect, dat vond ik natuurlijk wel leuk. Het allerleukste is trouwens als de pesters van toen me nu berichtjes sturen.” Zet slijmstemmetje op: “O, zo tóf, wil je me een keer opmaken?”

Dat lef hebben ze?

“Ja, gek genoeg wel.”

En wat antwoord je dan?

“Niks, die klik ik weg. Sorry, maar daar zijn ze echt te laag voor.”

Wat zegt het dat je nog maar één vriendin van toen hebt?

“Voor veel mensen was het toch een ver-van-mijn-bedshow, die ben ik kwijtgeraakt. Maar dat vind ik niet erg. Ik heb liever mensen bij me die me begrijpen en supporten. En bovendien was ik al nooit van de zeshonderd vrienden.”

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebs