Rijk Hofman: 'Ik spreek mijn ouders al een paar jaar niet'

We keken anders naar het leven

Barechested, Muscle, Selfie, Arm, Beauty, Hand, Cool, Blond, Chest, Photography,
Rijk HofmanInstagram

Presentator, YouTuber én Expeditie Robinson-deelnemer Rijk Hofman (22) zit lekker in de lift. Glamour’s Anke had een cozy one-on- one met deze jonge levensgenieter.

Een onderonsje met Rijk Hofman

Het is een random maandag als ik op Rijk zit te wachten in Hotel QO in Amsterdam. Zijn naam viel de afgelopen maanden verdacht vaak op de Glamour-redactie, hoog tijd voor een ontmoeting dus. Hij presenteert voor MTV, heeft een YouTube-kanaal, was een van de sprekers tijdens Glamour Beauty Festival en komt op al die kanalen open over. Rijk komt tien minuten te vroeg aan bij het interview (that’s a first!), draagt een Levi’s hoodie (aantrekkelijk) en bestelt water. Hij drinkt alleen maar water, zegt-ie. Opmerkelijk voor een tweeëntwintigjarige die op elk feestje te vinden is.

Je bent opgegroeid in een vrij groot gezin, hoe was dat?
“We waren thuis met vijf kinderen: vier jongens en een meisje. Ik ben de op een na jongste. Iedereen zegt altijd: wat vet om in een groot gezin op te groeien. Maar dat vind ik niet, je hebt toch beperkingen. Ik was zestien of zeventien toen ik voor het eerst naar het buitenland ging. Zelf, met een jongerenvakantie. Ik had nog nooit gevlogen, vanwege de financiën, maar vliegen was ook niet heel handig met zo'n grote groep.”

Maakte dat uit, die financiële beperkingen?
“Nee, we zijn niets tekortgekomen. Als we naar een meertje gingen en andere kinderen kregen een ijsje van de ijscoman voor 2 euro, dan zeiden mijn ouders: ‘Voor 2 euro kunnen wij een hele doos ijs halen, en is er voor iedereen ijs. Door zulke eyeopeners kan ik heel goed met geld omgaan en slimme keuzes maken.”

'Door zulke eyeopeners kan ik heel goed met geld omgaan en slimme keuzes maken'

Heb je een goede band met je ouders, broers en zus?
“Nee, ik spreek mijn ouders al een paar jaar niet. Mijn zus spreek ik ook al iets meer dan een jaar niet, omdat we slecht zijn in contact onderhouden, en één broer spreek ik nooit. Tim is een vriend van me en spreek ik regelmatig. En mijn jongste broertje is mij dierbaar omdat hij de benjamin is. Hij is net iets jonger dan ik en we sliepen tot ons zestiende op dezelfde kamer. Ik krijg elke zaterdag om drie uur ’s middags een melding op m’n telefoon: Moos appen, vragen hoe het gaat.”

Wat is de reden van de breuk met je ouders?
“M’n eigen geluk. We keken anders naar het leven. Ik vind het geen probleem dat ik ze niet meer spreek; je bent niet verplicht om in contact te blijven omdat je familie bent. Als je geen goede band hebt met je familie, hoef je die niet te onderhouden. Als je aan mij vraagt: familie of vrienden, dan zeg ik vrienden. Tim is belangrijk voor mij omdat hij een goeie vriend is geworden.”

Wat voor wijze les over de liefde heb je meegekregen van je ouders?
“Heb respect voor vrouwen! Common sense. Goed nadenken over wat je zegt en hoe je het zegt. Ik zeg nooit ‘wijf’, dat woord vind ik dom en kort door de bocht.”

'Je bent niet verplicht om in contact te blijven omdat je familie bent'

Hoe was jouw heftigste verliefdheid?
“Toen ik naast mijn ex in de auto zat en de hele tijd zei: ‘Ik hou van je, ik hou van jou, je weet dat ik van je hou hè?’ Ik was drie jaar met haar, dat was mijn langste relatie. Aan het einde voelde het niet meer zo, daarom ging het ook uit. We zijn nu nog steeds vrienden.”

Vind je jezelf romantisch?
“Als ik verliefd ben, dan heb ik alles voor diegene over. Ik kan iets romantisch plannen, maar op dat moment niet romantisch doen, want zo ben ik eigenlijk niet. Dan gaan we bijvoorbeeld uit eten en vraag ik of we Rummikub zullen meenemen. Voor de grap natuurlijk, en als zelfbescherming. Want dan kom ik niet over als een doetje.”

Wat is het meest romantische dat je hebt gedaan?
“Rozenblaadjes met chocolade op bed. Maar het meest romantische was een extra jaar school volgen. Ik had net verkering. Ik zat vijf jaar bij haar in de klas, maar we kregen pas na vierenhalf jaar wat, in de vijfde klas. School kon me gestolen worden, ik wilde niet verder studeren, dus ik dacht: ik kan nu ook naar de havo. Maak ik daar examens, makkie, en dan ben ik klaar. Voor haar heb ik mijn vwo afgemaakt, zodat ik nog een jaar bij haar in de klas zat.”

Wat betekent liefde voor jou?
“Oneindigheid, steunen en vertrouwen. Liefde is voor mij niet grenzen opleggen en claimen. Liefde is vrijheid! Van toegevoegde waarde zijn voor elkaar, want als dat niet meer zo is, bijvoorbeeld omdat iemand over de grens gaat, door jaloezie of zoiets, dan ben ik pleite.”

Hoe ben je als vriendje?
“Heel chill! Er zijn geen grenzen. Mijn vriendin kan haar eigen ding doen.”

Oké, geen grenzen. Geloof je wel in monogamie?
“Weet ik nog niet, dat ben ik nu aan het uitzoeken. Ik zou met iemand monogaam willen zijn als ik verliefd ben. Maar als iemand op wie ik verliefd ben, niet monogaam is, zou ik dat ook oké vinden. Het verschilt per persoon, per relatie.”

Hoe belangrijk is uiterlijk?
“Ik vind het fijn om naar een vrouw te kijken en dan elke keer te denken: wauw, wat een mooie vrouw. Maar dat is niet het belangrijkste. Wat ik als eerste wil denken is: zo, jij bent grappig!”

Wat kunnen mannen van vrouwen leren?
“Zo veel! Van de wereld is 50 procent man en 50 procent vrouw. Hoe kan het dat zo'n 98 procent van de gevangenissen voor mannen is? Wij kunnen alles van vrouwen leren.”

En andersom?
“Niks.”

Last but not least: heb je een boodschap voor alle Glamourlezers?
“Slut shaming moet stoppen! Seks hebben is gezond, gratis en leuk. Doe het zolang je je er allebei fijn bij voelt. En met hoeveel? Al is het met honderdvijftig in de week. Seks is het fijnste wat er is in de wereld.”

Dit interview verscheen eerder in het juni-nummer van Glamour. Deze maand ligt er ook weer een gloednieuw issue in de winkel. Je bestelt 'm hier online!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebs