Dit is Billie Eilish, de 17-jarige zangeres over wie iedereen het heeft

Alles over Glamour's nieuwste covermodel

billie-eilish
Jesse Lizotte

Ze stond deze maand op Lowlands, heeft de populaire Lil Nas X na negentien weken met haar hit Bad Guy van de Amerikaanse Billboard-troon gestoten en kan zonder twijfel een van de meest spraakmakende artiesten van dit moment worden genoemd. Én ze staat op de cover van Glamours oktobernummer (dat vanaf 4 september in de winkels ligt). Maar wie is Billie Eilish, die mysterieuze en bovenal piepjonge muzikant?

Bad Guy van Billie Eilish, dat momenteel op nummer één staat in de Amerikaanse hitlijsten:

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Alles over Billie Eilish

Zeventien lentes jong en nu al zo'n fanbase aan je voeten. Billie Eilish flikte het, maar niet met standaard popliedjes. Samen met haar broer Finneas maakt ze muziek waar zowel tieners als vijftigplussers oren naar hebben. En dat bleek maar weer tijdens haar optreden op Lowlands. Zo schrijft de Volkskrant dat fans zich niet langer druk maakten om de regen, zolang ze Eilish maar konden zien optreden. "Billie Eilish is duidelijk niet alleen in de harten gesloten door tienermeisjes, ook ouders met liefde voor pakkende, modern gearrangeerde popliedjes zijn nieuwsgierig."

Startschot carrière
Billie Eilish groeide op als Billie Eilish Pirate Baird O'Connell in Los Angeles. Al jong begon ze met muziek maken – hoe kan het ook anders, ze ís nog steeds jong – en samen met haar broer bleek ze al snel een gouden duo. Op haar vierde tokkelt ze al liedjes op haar ukelele en op haar achtste zingt ze in een prestigieus kinderkoor in Los Angeles. Maar op haar vijftiende wordt haar carrière pas echt serious business. Het is 2015 als Eilish en haar broer hun eerste nummer genaamd Ocean Eyes (funfact: het nummer werd eigenlijk gemaakt door de band waar Finneas toen nog deel van uitmaakte) op SoundCloud zetten. Even blijft het stil, maar een jaar later hangt het label van onder anderen Lana Del Rey en Lady Gaga aan de telefoon. Weer een jaar later, in 2017, brengt Eilish Bored uit, de titelsong van de Netflix-serie 13 Reasons Why, en vijf maanden later het nummer Smile at Me, toch wel hét startschot van haar muziekcarrière.

Bored, de titelsong van 13 Reasons Why:

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Allesbehalve standaard

De bijna fluisterende stem van Eilish en de gave van haar broer om met elektronische deuntjes haar liedjes het gewenste hiphop-gehalte te geven, zijn echter niet de enige succesvolle ingrediënten voor de carrière van Eilish, die al snel skyhigh gaat. Zo zijn haar nummers allesbehalve standaard en simpel. Sterker nog: de jonge zangeres weet elk nummer een bepaalde diepgang te geven. Donkere teksten over depressie, wanhoop, liefdesverdriet, negatieve zelfbeelden en zelfs zelfdoding; Eilish legt in elk nummer haar ziel en zaligheid. En zo blijft er geen onderwerp onbesproken.

Angststoornis
Dat heeft vooral te maken met haar eigen gezondheidsissues. Zo kampte de zangeres in 2017 met depressieve gevoelens, en heeft ze nog steeds last van een angststoornis. Ze is bang voor de zee, donkere plekken maar ook monsters onder haar bed. Tot haar tiende sliep ze bij haar ouders. En die angsten en nachtmerries zijn erger geworden sinds ze zo populair is, vertelt ze in een recent interview met Rolling Stone. "Ik heb mijn hele leven van aandacht genoten, maar ik denk niet dat iemand in de gaten heeft wat écht beroemd zijn betekent. Want als je beroemd wil worden, bedoel je niet déze mate van beroemdheid."

Samenwerken met haar grootste idool
Want ze is inmiddels zo beroemd, dat ze tegenwoordig misschien wel beroemder is dan haar eigen idolen. Zo werkte ze onlangs samen met Justin Bieber, van wie ze 'vroeger' ontzettend fan was. Samen brachten de muzikanten opnieuw de internationale hit Bad Guy uit. En als je dan ook nog vergeleken wordt met de wereldwijd bekende band Nirvana, dat eind jaren tachtig ook onverwacht ontzettend populair werd, dan weet je dat je nog een veelbelovende carrière te wachten staat.

Bad Guy samen met Justin Bieber:

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De stijl van Billie Eilish
Ook op het gebied van mode zet Eilish een popicoon neer, met een geheel eigen stijltje. Die stijl komt echter voort uit zelfbescherming. Met de baggy kleding die ze draagt, wil ze naar eigen zeggen haar ware figuur verbergen. "Ik draag zulke kleren zodat de wereld niet weet wat eronder zit en er een mening over kan hebben", vertelt Eilish in een video voor #MyCalvins. "Niemand kan zeggen: ze is volslank, ze heeft een platte kont, of juist: ze heeft een dikke kont. Niemand kan dat zeggen, omdat niemand dat weet." Maar ondanks dat ze haar lichaam wil verbergen, mag haar stijl er wél wezen. Zo lijkt ze vooral te houden van neon, opvallende prints en one colour outfits. Iets waar de wereld minstens zoveel inspiratie uit kan putten als uit haar muziek.

De #MyCalvins-video:

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebs