Bas Smit: 'Nu vragen fans aan Nicolette of ze een foto van ons wil maken'

Vroeger wilde hij nooit in de schijnwerpers staan

Vacation, Eyewear, Fun, Honeymoon, Sunglasses, Summer, Interaction, Romance, Tree, Kiss,
www.instagram.com/bassmit

2018 was het jaar van Bas Smit. Hij won het publiek voor zich door op Instagram grappige homevideos te plaatsen en werd bekend bij het grote publiek door zijn fantastische T-shirtactie (met zijn hoofd erop), waarvan de opbrengst naar het Prinses Máxima Centrum ging. Heel bekend Nederland maakte zich hard voor de actie, onder wie zijn vriend (en onze gasthoofdredacteur) Lil’ Kleine. Wanneer ik hem benader voor dit interview, reageert hij uitgelaten. Ik mag aanschuiven bij Van Dam op de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam, het restaurant van zijn vrouw Nicolette van Dam en haar broer. Dit is het eerste interview waarbij de ‘what a man’ eerder aanwezig is dan ik, al koffie heeft gemaakt en een glas jus d’orange voor mij heeft ingeschonken. De man staat al met tien punten voor, dat snap je. Tijd om ’m nog beter te leren kennen.

Glamour vraagt Bas Smit het hemd van het lijf

Tot voor kort was je de trotse ‘man van’. Zou je zeggen dat je een feminist bent?
“Wat bedoel je daar precies mee?”

Nou, veel mannen vinden het moeilijk wanneer een vrouw ambitieus is en op de voorgrond treedt.
“Voor mij is gelijkheid vanzelfsprekend. Het is toch geweldig wanneer een vrouw een doel heeft, dat hoeft niet per se een goede baan te zijn, het kan ook vrijwilligerswerk zijn. Ik vind het sexy als een vrouw werkt en haar eigen leven leidt.”

Hoe hebben jij en Nicolette elkaar eigenlijk ontmoet?
“Ik heb gestudeerd in Rotterdam en kwam naar Amsterdam als beurshandelaar. Ik at geregeld in een restaurant waar Nic vaak was, ze had verkering met de eigenaar. Ik vond haar adembenemend. Ik ben gewoon volledig voor haar gegaan. Ken je dat verhaal over een lid van de band Abba? Die uiteindelijk met haar stalker trouwt? Nou, dat dus. Het was vrij extreem. Ik vertelde aan iedereen die het wilde horen dat Nicolette mijn vrouw ging worden. Ik zat in Dubai te eten toen heel toevallig de oma van Nic naast mij kwam zitten. ‘Wat grappig dat ik naast u zit, want met kerst zit ik ook naast u,’ zei ik. Ze gierde het uit.”

En, hoe heb je haar uiteindelijk veroverd?
“Ik kwam Nicolette tegen op een huisfeestje in Amsterdam. Ze was aan het bellen met haar moeder. Ik pakte de telefoon om te vertellen dat ik haar aanstaande schoonzoon was. Nic vond mij een praatjesmaker. Vrienden van mij tipten mij waar Nicolette was, en dan kwam ik héél toevallig binnenlopen. Zo ook toen ze met haar manager bij restaurant Le Garage aan het eten was. En dan kwam ik binnen en sloeg ik dicht. Zo’n grote mond, maar als ik haar zag, kon ik niets uitbrengen. Uiteindelijk heb ik haar nummer gekregen van haar broertje en zijn we gaan daten.”

Hoe is de T-shirtactie precies ontstaan?
“Op Instagram introduceerde ik de ‘outfit scan’, waarbij je iemand van teen tot top filmt. Dit werd zo populair dat mijn volgers het ook gingen doen, in de hoop dat ik het zou reposten. Rumag liet T-shirts met mijn hoofd erop drukken. Dat bleek een succes. We besloten ze te gaan verkopen en de opbrengst aan het Prinses Máxima Centrum te doneren. Lil’ Kleine heeft bijgedragen aan dat succes. Hij droeg het shirt tijdens een optreden in Afas Live, voor vijftienduizend man. Daarna ging het hard en steunden ook andere BN’ers de actie.”

Hoe merkte je dat het internet ontplofte?
“Ik zat in Spanje toen het shirt op de markt kwam. Gelukkig maar, want in Nederland werd het een gigantische socialmediahype. Ik weet nog dat ik op het strand lag en een man zag met aan elke hand een kind, een opblaaskrokodil en mijn hoofd op zijn shirt. Bizar. Ik kreeg er in één klap honderdduizend volgers bij.”

Hoe is het om ineens zelf ook een Bekende Nederlander te zijn?
“Ik wilde nooit in de schijnwerpers staan. Ik deed bijna geen rodeloperevents en liet Nic alleen op de foto gaan. Na de T-shirtactie kon ik er niet meer omheen. Er zijn nu zelfs fans die aan Nic vragen of zíj een foto wil maken van ons. Daar moeten wij heel hard om lachen. Staat Nic de foto te maken.”

Wat kunnen mannen van vrouwen leren?
“Geduld.”

Wat kunnen vrouwen van mannen leren?
“Helemaal niks. Vrouwen zijn superwezens.”

Welke boodschap wil je Glamour-lezers meegeven?
Have fun. Ik geloof dat er door plezier te hebben in het leven meer fun op je af komt. Als je zelf straalt en blij bent, komen er ook leuke, blije mensen op je af. Je krijgt terug wat je geeft.”

Dit interview verscheen eerder in het maartnummer van Glamour.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebs