Deze Nederlandse actrice eist een even hoog salaris als mannelijke collega's

En ze vertelt precies hoe ze dat aanpakt

Salariskloof
USA NetworkGetty Images

De salariskloof is wereldwijd nog steeds een groot probleem, en ook in ons land verdienen vrouwen nog niet steevast hetzelfde als mannen. De Nederlandse actrice Jelka van Houten – die je onder meer kunt kennen van Mannenharten, Huisvrouwen Bestaan Niet en natuurlijk als de zus van Carice van Houten – pikt het niet langer. In een interview met AD vertelt ze precies hoe ze ermee omgaat als ze erachter komt dat ze minder verdient dan een man. Die dan een bijrol heeft, nota bene.

Salariskloof

"Ik ben er inmiddels bikkelhard in geworden", vertelt de actrice aan de krant. "In het begin heb ik dingen gedaan voor een appel en een ei, want voor mij twintig anderen. Maar inmiddels kaart ik het aan: waarom verdient die man in een bijrol meer dan ik in de hoofdrol?"

Even hoog salaris
Dat die vraag soms moeilijk is om te stellen, begrijpt de actrice maar al te goed. "Ik vind het moeilijk om het hard te spelen, want ik krijg toch dat stempel van lastige vrouw. Of zeikwijf. En het wereldje is klein." Toch heeft ze zich daar overheen gezet. "Naarmate ik langer in het vak zit, durf ik dat." Wat ze dan zegt als er inderdaad sprake is van een salariskloof? "'Het spijt me heel erg, maar hier ga ik niet mee akkoord, dan maar niet', zeg ik dan. Vaak komen ze daarna terug met een beter bod."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebs