Harry en Meghan geven koninklijke titels op, en dit is wat dat betekent

Blijft Harry prins en hoe zit het met hun inkomsten? Wij praten je bij

Harry en Meghan koninklijke titels
Chris JacksonGetty Images

Prins Harry en Meghan Markle hebben officieel hun koninklijke titels opgegeven. Dat heeft Buckingham Palace dit weekend bekendgemaakt. In een officieel statement, gedeeld op het Instagramaccount van Sussex Royal, licht Queen Elizabeth kort de beslissing toe. Zo laat ze weten dat er een overeenkomst is bereikt waardoor haar kleinzoon en zijn vrouw "een gelukkig nieuw leven kunnen leiden". Ook schrijft de Britse koningin "in het bijzonder trots te zijn op Meghan, die zo snel onderdeel is geworden van de familie". Wij leggen uit wat deze overeenkomst, die vanaf het voorjaar van kracht gaat, voor het stel betekent.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Titels

Harry en Meghan zullen niet langer hun titels als Koninklijke Hoogheid gebruiken. Wel zal Harry prins blijven. Dit geeft hem toch nog de mogelijkheid om terug te keren in een koninklijke rol als hij zich ooit bedenkt. Ook blijven ze de hertog en hertogin van Sussex.

Werkzaamheden

Het neerleggen van hun titels heeft uiteraard voornamelijk te maken met de verplichtingen die daarbij kwamen kijken, namelijk hun officiële werkzaamheden als Koninklijke Hoogheden. Deze werkzaamheden zullen nu dan ook worden beëindigd.

Waarschijnlijk zullen Harry en Meghan zich in de toekomst gaan bezighouden met liefdadigheidswerk, zoals zij eerder lieten weten wanneer ze bekendmaakten een stapje terug te doen.

Financiën

Aangezien Harry en Meghan geen officiële werkzaamheden meer zullen uitvoeren, betekent dat dat ze ook geen recht meer hebben op de – heel koninklijk gezegd – 'publieke middelen' (oftewel: geld) voor koninklijke plichten. Het stel kan dus geen gebruik meer maken van het geld waar ze recht op hadden als lid van het koninklijk huis.

Daarnaast zullen ze ook de verbouwingskosten van hun huis, Frogmore Cottage, terug moeten betalen. Daar zou zo'n 2,8 miljoen euro belastinggeld in gestoken zijn, wat Harry en Meghan nu dus zullen moeten terugbetalen. Het stel zal ook deels in Canada gaan wonen.

Familie

Uiteraard zullen Harry en Meghan gewoon deel uit blijven maken van de Britse koninklijke familie. Zo schrijft koningin Elizabeth ook in haar statement: "Harry, Meghan en Archie zullen altijd geliefde leden van mijn familie blijven."

Beveiliging

Vooralsnog is onduidelijk wat er met de beveiliging van het stel gaat gebeuren. Daar heeft Buckingham Palace nog niks over gezegd. De beveiliging die het stel moet inschakelen kost jaarlijks miljoenen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebs