Victoria's Secret-modellen laten zich uit over jarenlange seksuele intimidatie

Marketingbaas Ed Razek zou jarenlang seksueel wangedrag hebben vertoond

Victoria's Secret modellen
Kevin MazurGetty Images

Meerdere Victoria's Secret-modellen doen in the New York Times een boekje open over Chief Marketing Officer Ed Razek. Hij zou hun jarenlang seksueel hebben geïntimideerd en vernederd.

Cancelled

Mocht het nog niet duidelijk zijn: Victoria's Secret is letterlijk en figuurlijk cancelled. Jarenlang waren ze de coolste kids in de lingerie-industrie – hun jaarlijkse show was zo groot als de Super Bowl, de populairste modellen ter wereld paradeerden in diamanten bh's en vleugeltjes over de catwalk, met tussendoor optredens van de coolste artiesten. Ze weigerden echter mee te gaan met de veranderende tijdsgeest: de gemiddelde Victoria's Secret Angel bleef een witte vrouw met 90-60-90 afmetingen, en er was geen ruimte voor diversiteit omdat "onze show een fantasie is," aldus Razek. Cool, cool, cool. Y'basic.

Seksueel wangedrag van Ed Razek

Midden in de geruchtenstroom dat CEO Leslie Wexner gaat aftreden, doen meer dan dertig modellen en medewerkers hun verhaal over Chief Marketing Officer Ed Razek in the New York Times. Volgens de grote groep getuigen zijn Razek en Wexner jarenlang weggekomen met een machtsstructuur waarbij modellen en werknemers werden vernederd en seksueel werden geïntimideerd.

Razek zou meerdere malen hebben geprobeerd om modellen te zoenen, heeft ze gevraagd om bij hem op schoot te zitten, en greep zelfs een model bij haar kruis bij een fitting voor de show van 2018. Drie getuigen claimen Razek datzelfde jaar ongepaste opmerkingen maakte tegen Bella Hadid. Toen bij een fitting werd bepaald of Bella's broekje bedekkend genoeg was voor op televisie, zou Razek hebben gezegd: "Vergeet dat broekje, laat haar met haar perfecte tieten over de catwalk gaan."

Razeks gedrag was al jaren bekend bij VS

Volgens the New York Times is Razeks wangedrag al jarenlang een publiek geheim: er wordt al jaren over hem geklaagd, en afgelopen zomer werden er maar liefst 12 klachten tegen Razek ingediend bij de HR-afdeling van Victoria's Secret. Niet alleen seksuele toespelingen, ongepaste vragen en handtastelijkheid waren een probleem voor Razek. Ook pestte hij modellen om minder te eten. Aan een buffet in 2015 viel hij, in het bijzijn van tientallen mensen, uit tegen model Crowe Taylor omdat ze pasta en brood at. Taylor barstte in tranen uit, diende een klacht in bij HR, maar er werd niets mee gedaan. Enkele weken later nam ze zelf ontslag.

Telefoonnummers en etentjes

Bij castings vroeg Razek modellen regelmatig om hun telefoonnummers, op het moment dat ze in lingerie stonden. Hij vroeg modellen om bij hem op schoot te komen zitten. Twee modellen verklaren dat hij ze uitnodigde om met hem uit eten te gaan.

Eén van die modellen is Andi Muise. Zij was in 2007 al twee jaar werkzaam als Victoria's Secret-model toen ze uitgenodigd werd voor een etentje met Razek. Ze zag dit als een goede professionele kans, maar onderweg naar het restaurant probeerde Razek haar te zoenen. Ze wees hem af, maar hij hield vol. Razek bleef haar e-mails sturen, waarin hij voorstelde dat ze samen naar Turks en Caicos zouden verhuizen. "I need someplace sexy to take you!" schreef hij. Toen Andi hem afwees, kreeg ze te horen dat ze niet geboekt was voor de show van 2008.

Leslie Wexner en Jeffrey Epstein

Victoria's Secret heeft een lange geschiedenis van het negeren van seksueel misbruik. CEO Wexner kwam onder vuur te liggen vanwege zijn hechte band met Jeffrey Epstein, en het gegeven dat hij hem jarenlang de hand boven het hoofd hield. Epstein maakte gretig gebruik van zijn connectie: hij zei tegen vrouwen dat hij voor Victoria's Secret werkte en nodigde ze uit voor audities, waar ten minste twee vrouwen werden misbruikt. "Ik had al mijn spaargeld uitgegeven aan Victoria's Secret-lingerie voor mijn auditie," aldus een anonieme getuige in de Epstein-zaak. "In plaats daarvan voelde het als een auditie voor prostitutie. Het was een hel." Wexner werd mid jaren negentig door meerdere medewerkers op de hoogte gebracht van Epsteins gedrag, maar er werd niets mee gedaan. Wexner en Epstein bleven nog jaren close.

All in all, het is duidelijk dat de hoogtijdagen van Victoria's Secret achter ons liggen. We hebben geen geduld meer voor exploitatie van vrouwenlijven voor het financiële en seksuele belang van vieze, slijmerige oude mannetjes. Ondertussen leert Rihanna met Savage X Fenty ons hoe een lingerieshow voor vrouwen er anno 2020 uit hoort te zien en geven we onze centen liever uit aan lingeriemerken die wél inclusief zijn.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebs