Alexandra Burke open over racisme in muziekindustrie

"Ze vertelden me dat ik mijn huid moest bleken"

alexandra burke
David M. BenettGetty Images

Alexandra Burke doet een boekje open over racisme in de muziekindustrie. De Britse zangeres deelt haar ervaringen van de afgelopen 11 jaar in een openhartige video. "Ik wil mijn ervaringen delen in de hoop dat het anderen ook helpt hun waarheid te vertellen," aldus de Bad Boys-zangeres. Ze deelt de video, die ruim 15 minuten duurt, op Instagram.

Alexandra Burke over racisme

Alexandra won op haar negentiende voor het eerst X-Factor. "Er werd mij toen verteld dat ik tien keer zo hard moest werken omdat ik zwart ben. Ik mocht geen braids of een afro hebben. Ik mocht mijn eigen identiteit niet uiten," aldus de 31-jarige zangeres. "Er werd me verteld dat ik mijn huid moest bleken. Dat weigerde ik. Het is absurd dat iemand tegen een ander persoon zou zeggen: bleek je huid, zodat je witter lijkt. Dat breekt tot op de dag van vandaag mijn hart."

Racisme in de muziekindustrie

De zangeres gaat verder: "Er werd me verteld dat ik omdat ik zwart ben het niet zo ver heb geschopt in de muziekindustrie. Dat als ik wit was, ik succesvoller was geweest. Dat ik dan awards had gewonnen. Dat hebben verschillende labels en managementbedrijven me verteld en dat doet pijn."

Alexandra vertelt dat ze veel te maken heeft gehad met microagressie. "Er is me zo vaak door bedrijven waarmee ik werkte verteld dat ik meer op mijn Instagram moest lachen, omdat ik agressief overkwam. Ik mocht bepaalde muziek niet uitbrengen, omdat witte mensen dat niet zouden begrijpen."

Alexandra Burke over Black Lives Matter

De Britse deed mee aan de entertainment show Strictly Come Dancing van BBC. Alexandra vertelt dat als ze daar niet eens meer aan wil denken, vanwege de vreselijke ervaringen die ze daar had. "Er was één journalist in het bijzonder, die me altijd afschilderde als een enorme bitch," vertelt ze. "Toen ik meedeed aan Strictly, raakte ik gewond en moest ik naar het ziekenhuis. Ik was zo ziek, maar ik wilde niets zeggen, omdat ik wist dat mensen dan zouden beweren dat ik weer een slachtofferrol aannam. De journalist zei dat ik backstage met stoelen had gegooid, naar Tess en Claudia had geschreeuwd en dat soort dingen." In werkelijkheid was Alexandra niet eens aanwezig.

"Waarom kon niemand voor me opkomen? Waarom kon Strictly of iemand van BBC iets zeggen, de waarheid zeggen? Er werd mij verteld dat ik stil moest zijn en om niets te zeggen, dus dat deed ik," gaat Aelxandra verder. "Daar heb ik zo veel spijt van. Maar was zo bang tijdens dat programma. Als ik iets ervan zou zeggen, zouden ze zeggen dat ik de slachtofferrol aannam. Als ik zou huilen, dan zouden ze hetzelfde zeggen. Als ik blij was, dan was dat raar omdat ik net mijn moeder had verloren. Dat soort reacties kreeg ik dagelijks."

Black Lives Matter

De zangeres heeft spijt dat ze niet eerder iets gezegd heeft, maar benadrukt hoe bang ze was en nog steeds is. "Het is vreselijk om zulke ervaringen te hebben. Dit is de eerste keer dat ik het gevoel heb dat ik er iets over kan zeggen. Nu deze beweging aan de gang is, is dit het moment om me uit te spreken. En om niet meer bang te zijn. Dat is mijn waarheid."

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebs