Alles wat je wil weten over Kamala Harris, de vicepresident van Amerika

Ze is de eerste zwarte vrouwelijke vicepresident met een migrantenafkomst

Zaterdag 7 november vond er een historisch moment plaats in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek. De Democratische politicus Joe Biden won de Amerikaanse presidentsverkiezingen met senator Kamala Harris als zijn running mate. Dat betekent dat Joe Biden de nieuwe president wordt en Kamala Harris de nieuwe vicepresident.

Hiermee schrijft Kamala Harris geschiedenis: ze is de eerste zwarte vrouwelijke vicepresident van Amerika met een migrantenafkomst. Wij zochten alles uit wat je wil weten over Harris.

Kamala Harris vicepresident

Op 11 augustus dit jaar maakte Biden bekend dat hij Kamala Harris als running mate had gekozen. Hij prees haar als "een onverschrokken vechter voor de normale burger en een van de beste ambtenaren van het land".

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Kamala Harris speech

Kamala Harris hield afgelopen zaterdag een speech, waarin ze Amerika voor het eerst toespreekt als verkozen vicepresident. "Jullie kozen voor hoop, eenheid, fatsoen, wetenschap en de waarheid," aldus Kamala. "Nu begint het echte werk. Het moeilijke werk. Het nodige werk. Het goede werk. Het essentiële werk. Om levens te redden en deze epidemie te verslaan. Om onze economie te herstellen. Om systematisch racisme in onze maatschappij en ons rechtssysteem uit te bannen. Om te vechten tegen de klimaatcrisis. Om ons land te verenigen en de ziel van onze natie te helen."

Ze sluit af met de meest iconische woorden die de afgelopen dagen veel herhaald zijn: "Ik ben misschien de eerste vrouw in deze positie, maar ik zal zeker niet de laatste zijn."

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wie is Kamala Harris?

Kamala Harris (55) is een vrouw van kleur, met wortels in Afrika, India, het Caribisch gebied. Haar ouders zijn beiden gerenommeerd wetenschappers en komen uit India (het geboorteland van haar moeder), en Jamaica (het land van afkomst van haar vader). Harris was lang werkzaam als (overigens wederom de eerste Afro-Amerikaanse vrouwelijke) officier van justitie van San Francisco en werkzaam binnen het openbaar ministerie als hoofdaanklager van Californië, waarna ze in 2016 werd gekozen in de Senaat als tweede zwarte vrouw ooit. In 2019 deed ze zelfs een worp naar het presidentschap.

Prestaties en kritiek

Kamala Harris wordt gezien als een gematigde Democraat, wat in overeenstemming is met de midden-visie van Biden. Een van haar grootste prestaties als procureur-generaal was het creëren van Open Justice, een online platform om strafrechtelijke gegevens beschikbaar te maken voor het publiek, zo stelt Politico. Tijdens haar relatief korte tijd als senator, is ze bekend geworden door haar intensieve ondervragingen van Trump-ambtenaren, waaronder de beruchte hoorzitting met Kavanaugh voor het Hooggerechtshof en procureur-generaal Jeff Sessions tijdens een hoorzitting van de Senaatscommissie, zo stelt The New York Times.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Toch zijn er veel mensen die kritiek hebben op haar tijd als procureur-generaal. Velen vinden dat Harris niet genoeg deed om politiegeweld aan te pakken. Ook haar inconsequente standpunten over de gezondheidszorg maakt kiezers sceptisch. Hoewel ze eerder voor de afschaffing van de particuliere gezondheidszorg was, bracht ze uiteindelijk een zorgplan uit dat nog steeds een particuliere ziektekostenverzekering bevatte, zo weet Politico. Toch is Harris een uitgesproken voorstander van nieuwe gelijkheidswetgevingen als reactie op de moord van George Floyd, en steunt ze voorstellen om de politie te hervormen.

Waarom juist nu een zwarte, vrouwelijke vicepresident

Joe Bidens besluit om voor Kamala Harris te gaan als zijn running mate voor het vicepresidentschap, komt maanden nadat hij aankondigde een vrouwelijke kandidaat te kiezen voor de positie. Op zichzelf al een historische beslissing aangezien slechts twee vrouwen Harris voorgingen; Geraldine Ferraro die in 1984 de running mate was van democraat Walter Mondale en Sarah Palin, die in 2008 de running mate was van Republikein John McCain.

Het artikel gaat verder onder de video.

Zien: dit betekent de nominatie van Kamala Harris

Het gegeven dat Biden juist nu voor een zwarte vrouwelijke running mate heeft gekozen, is tevens een gevolg van de afgelopen Black Live Matters-protesten en het broodnodige mondiale gesprek over diversiteit, inclusie en representatie. Hierdoor maakt Biden met de keuze voor Harris een directe link naar de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap van de Democratische partij. "Harris brengt bovendien een connectie met een politiek machtige, grotendeels over het hoofd geziene Indiaas-Amerikaanse gemeenschap," stelt politiek commentator Errol Louis.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Positieve reacties

De reacties op de nieuwe president en vicepresident zijn over het algemeen positief. Ook celebrities reageren goed op de winst van Joe Biden en Kamala Harris. Onder anderen Mindy Kaling, Lizzo en Michelle Obama spreken vol lof over de nieuwe vicepresident van de Verenigde Staten.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebs