Alles wat je wil weten over Joe Bidens running mate Kamala Harris

Ze wordt mogelijke de eerste vrouwelijke en zwarte vice-president van de VS

kamala harris
Spencer PlattGetty Images

Dinsdag 11 augustus vond er een historisch moment plaats in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden koos senator Kamala Harris als zijn nieuwe running mate, de kandidaat voor het vicepresidentschap, voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Hiermee schrijft Kamala Harris geschiedenis als derde vrouw én als de eerste zwarte vrouw ooit die deze positie vervult. Wij zochten alles uit wat je wil weten over Harris, en wat haar nominatie betekent.

Kamala Harris eerste zwarte vrouwelijke running mate

Op 3 november dit jaar vinden er opnieuw verkiezingen plaats in de Verenigde Staten. Doorat de VS een tweepartijenstelsel heeft, betekent dit dat er uiteindelijk altijd twee kandidaten strijden voor het presidentschap, een Democraat en een Republikein. Dat betekent dat Joe Biden het op zal nemen tegen Trump, waar Kamala Harris aan de zijde van Biden staat, en Mike Pence aan de zijde van Trump. Mochten de Democraten winnen, dan is Harris de eerste vrouw ooit die de positie van vicepresident zal vervullen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De keuze voor Harris als running mate maakte Biden dinsdagavond bekend via Twitter, waar hij haar prees als "een onverschrokken vechter voor de normale burger en een van de beste ambtenaren van het land". Vervolgens reageerde Harris op naar nominatie via verschillende social media-kanalen, waar ze stelt dat ze het een eer vindt om Biden te mogen ondersteunen in de strijd voor het presidentschap.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wie is Kamala Harris?

Harris (55) is een vrouw van kleur, met wortels in Afrika, India, het Caribisch gebied. Haar ouders zijn beiden gerenommeerd wetenschappers en haar komen respectievelijk uit India (het geboorteland van haar moeder), en Jamaica (het land van afkomst van haar vader). Harris was lang werkzaam als (overigens wederom de eerste Afro-Amerikaanse vrouwelijke) officier van justitie van San Francisco en werkzaam binnen het openbaar ministerie als hoofdaanklager van Californië, waarna ze in 2016 werd gekozen in de Senaat als tweede zwarte vrouw ooit. In 2019 deed ze zelfs een worp naar het presidentschap.

Prestaties en kritiek

Kamala Harris wordt gezien als een gematigde Democraat, wat in overeenstemming is met de midden-visie van Biden. Een van haar grootste prestaties als procureur-generaal was het creëren van Open Justice, een online platform om strafrechtelijke gegevens beschikbaar te maken voor het publiek, zo stelt Politico. Tijdens haar relatief korte tijd als senator, is ze bekend geworden door haar intensieve ondervragingen van Trump-ambtenaren, waaronder de beruchte hoorzitting met Kavanaugh voor het Hooggerechtshof en procureur-generaal Jeff Sessions tijdens een hoorzitting van de Senaatscommissie, zo stelt The New York Times.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Toch zijn er veel mensen die kritiek hebben op haar tijd als procureur-generaal. Velen vinden dat Harris niet genoeg deed om politiegeweld aan te pakken. Ook haar inconsequente standpunten over de gezondheidszorg maakt kiezers sceptisch. Hoewel ze eerder voor de afschaffing van de particuliere gezondheidszorg was, bracht ze uiteindelijk een zorgplan uit dat nog steeds een particuliere ziektekostenverzekering bevatte, zo weet Politico. Toch is Harris een uitgesproken voorstander van nieuwe gelijkheidswetgevingen als reactie op de moord van George Floyd, en steunt ze voorstellen om de politie te hervormen.

Waarom juist nu een zwarte, vrouwelijke running mate

Joe Bidens besluit om voor Kamala Harris te gaan als zijn running mate, komt maanden nadat hij aankondigde een vrouwelijke kandidaat te kiezen voor de positie. Op zichzelf al een historische beslissing aangezien slechts twee vrouwen Harris voorgingen; Geraldine Ferraro die in 1984 de running mate was van democraat Walter Mondale en Sarah Palin, die in 2008 de running mate was van Republikein John McCain.

Het artikel gaat verder onder de video.

Zien: dit betekent de nominatie van Kamala Harris

Het gegeven dat Biden juist nu voor een zwarte vrouwelijke running mate kiest, is tevens een gevolg van de afgelopen Black Live Matters-protesten en het broodnodige mondiale gesprek over diversiteit, inclusie en representatie. Hierdoor maakt de keuze voor Harris Biden een directe link naar de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap van de Democratische partij. "Harris brengt bovendien een connectie met een politiek machtige, grotendeels over het hoofd geziene Indiaas-Amerikaanse gemeenschap," stelt politiek commentator Errol Louis.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Positieve reacties

Over het algemeen zijn de reacties op de nominatie positief, ook beroemdheden laten massaal weten dat ze enthousiast zijn met Harris als nieuwe running mate. Zo plaatste model Chrissy Teigen een heugelijk bericht over de keuze, net zoals actrices Viola Davis en Jessica Biel en Taylor Swift. Ook Barack Obama postte over Bidens nieuwe running mate, en sprak met vol lof over de nieuwe vice-presidentskandidate.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Door Harris' gekwalificeerde achtergrond, afkomst en vastberadenheid, kan ze er in november voor zorgen dat er weer een Democratische regering komt in de VS, waardoor ze tevens geschiedenis zou schrijven als eerste zwarte vrouwelijke vice-president van de Verenigde Staten.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebs