Anna Nooshin bekritiseert de bijna volledig witte, blonde, dunne nominaties Televizier-Ring

Mocht het gebrek aan diversiteit in de Nederlandse media nog niet duidelijk genoeg zijn...

Gisteren werden de nominaties voor de Gouden Televizier-Ring 2020 bekendgemaakt. Toen we gingen stemmen, viel ons één ding meteen op: in de categorie presentatrices was nagenoeg iedereen wit, blond en dun. Jammer, tone deaf, en ondenkbaar in 2020. Anna Nooshin wist de vinger op de zere plek te leggen en schreef op Instagram Stories over het onderliggende probleem in Nederland.

Genomineerde presentatrices Televizier-Ring 2020

Van de 25 genomineerde presentatrices zijn er 23 wit: iedereen met uitzondering van Fidan Ekiz en Nadia Moussaid. Van die 23 witte vrouwen zijn er 18 blond. Een schrikbarend homogeen beeld, als je het zo op een rijtje ziet.

"Het is misschien makkelijker om hier niets over te zeggen, maar ik heb het gevoel dat ik het moet. Als we stil blijven, komt hier geen verandering in," begint Anna haar bericht. "Dit zijn de genomineerden voor de grootste televisieprijs van Nederland. Als ik naar de genomineerde presentatrices kijk, zijn ze bijna allemaal wit en blond."

Kritiek

Anna maakt duidelijk dat haar kritiek niks met deze presentatrices zelf te maken heeft: "Ik ben dol op ze en heb ontzettend veel respect voor hun werk. Het gaat erom dat er geen representatie is van mensen van kleur in dezelfde lijst."

Het is natuurlijk voorspelbaar welk commentaar daarop komt, dat ziet Anna al van mijlenver aankomen: "Voor degenen die willen zeggen dat er weinig presentatrices van kleur zijn en ze daarom niet genomineerd zijn, misschien is dat juist waar het probleem ligt. Deze issue is veel groter. Het proces waarin talent geselecteerd wordt moet diverser worden."

Representatie in de media

Net als Anna vinden we dat het proces al moet beginnen met het selectieproces: wie bepaalt wie er op televisie komt? Via welke netwerken komen die mensen binnen? En moeten díe personen zich niet even achter de oren krabben? Zoals we met Chanel Lodik bespraken in een artikel over representatie in de media: zolang er achter de schermen geen inclusie is, houdt iedereen dezelfde blinde vlek. Tijd dus voor structurele verandering. "Het zou mooi zijn als we ons allemaal vertegenwoordigd voelen op tv. Ik heb het al eerder in interviews gezegd, maar de Nederlandse televisiewereld heeft nog een lange weg te gaan," aldus Anna.This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebs