Dit is wat Prinses Amalia vanaf 2021 op haar bankrekening krijgt

En is het eigenlijk oké dat ze op haar achttiende al zo'n enorm bedrag ontvangt?

Wat verdiende jij op de achttiende? Waarschijnlijk nergens in de buurt van het bedrag dat Prinses Amalia vanaf haar achttiende verjaardag (op 7 december 2021) uitgekeerd gaat krijgen. Als troonopvolger heeft de oudste dochter van Máxima en Willen-Alexander namelijk recht op 1.587.000 euro per jaar.

Hoeveel geld krijgt prinses Amalia

Een kleine kanttekening daarbij: van die enorme smak geld is maar een 'klein' gedeelte bedoeld als persoonlijk inkomen. Van die anderhalf miljoen komt 282.000 op haar persoonlijke rekening te staan (uiteraard belastingvrij), en gaat de overige 1.305.000 euro naar 'personele en materiële uitgaven'. Deze bedragen zijn ooit vastgesteld toen Koningin Beatrix op haar 34e – toen ze al een man, kinderen en een eigen kasteel had – die inkomsten nodig had om personeel te betalen, fancy diners te geven en andere 'royal' zaken te kunnen bekostigen. Heel wat anders dan een achttienjarige studente, vandaar dat de beslissing op flink wat weerstand stuit.

Prinses Amalia inkomen

Het voor nu vastgestelde bedrag geldt voor 2021, maar omdat Amalia pas op 7 december 2021 achttien kaarsjes uitblaast, geldt deze regeling maar voor 24 dagen van het jaar. Dat komt neer op 107.000 euro, waarvan ze zelf dus 19.000 euro mag uitgeven. De rest van het bedrag is berekend op onkosten, zoals dinertjes (zorg dus dat je vrienden met haar wordt op de uni), kleding en reisjes. Wat haar toeslag wordt voor 2022 wordt pas besloten op Prinsjesdag in 2021.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Opgroeien als prinses

Hoewel het bedrag natuurlijk schrikbarend hoog klinkt, valt een salaris van 282.000 per jaar nog te overzien voor een toekomstig staatshoofd, dat letterlijk – zonder dat ze erom gevraagd heeft – ineens het vooruitzicht heeft dat ze koningin moet worden. Ja, je bent rijk, je woont in een kasteel en hebt bedienden, maar daar staat tegenover dat je dus gekielhaald wordt als je een peuk rookt, nooit normaal kan daten en nooit een normaal leven kan leiden.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk