Emily Ratajkowski deelt ijzersterk essay over machtsmisbruik in de mode-industrie

Daarin onthult EmRata dat ze seksueel misbruik werd door een fotograaf in 2012

emily ratajkowski tijdens de versace springsummer show 2019
Jacopo RauleGetty Images

Emily Ratajkowski staat al jarenlang aan de top van de modellenwereld, en staat tevens bekend als een voorvechter van gelijkheid en feminisme. Nu lanceert EmRata een bijzonder krachtig, maar tegelijk ook deeply upsetting persoonlijk essay over haar ervaring als model getiteld Buying Myself Back, waarin ze onderzoekt wat het voor haar als model betekent om haar eigen imago te bezitten.

Emily Ratajkowski essay

Emily beschrijft in haar persoonlijke essay voor New York Magazine's The Cut op welke manier ze gekapitaliseerd wordt door de mode-industrie, waarin haar zelfrecht totaal in verloren raakte. Zo begint ze het essay met een verhaal over een paparazzi-foto van haar zelf, die ze deelde op haar eigen Instagram-kanaal en vervolgens werd aangeklaagd wegens copyright schending: "Ik ben meer vertrouwd geraakt door het zien van mezelf door de lenzen van de paparazzi dan door het kijken naar mezelf in de spiegel. Ik heb geleerd dat mijn beeld, mijn spiegelbeeld, niet het mijne is.'

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Seksueel misbruik

Naast het verlies van controle over haar eigen imago door een juridische strijd rond copyright, bespreekt Ratajkowski tevens andere thema's die de modellen-industrie al decennia lang teisteren: machtsmisbruik, seksueel wangedrag en de persoonlijke mentale impact die dit veroorzaakt. Het model onthult dat ze het slachtoffer is van seksueel misbruik door fotograaf Jonathan Leder, dat gebeurde tijdens een shoot in 2012.

EmRata is nu 29 wat betekent dat ze toen slechts 21 jaar oud was toen ze geboekt werd voor een onbetaalde lingerieshoot met de fotograaf. Ze werd verwacht de nacht door te brengen in zijn huis, waarna hij haar seksueel misbruikte. Later, nadat Emily bekend werd door de viral clip Blurred Lines, publiceerde Leder de beelden in een boek zonder toestemming van Ratajwkoski.

"Terwijl ik jarenlang aan mijn carrière bouwde, had hij [Leder] deze foto's van mij bewaard om mij uit te buiten." Ze gaat verder: "Ik twitterde over wat voor overtreding dit boek was, hoe [Leder] mijn imago gebruikte en misbruikte voor winst zonder mijn toestemming. De reacties op mijn bericht waren onverbiddelijk," stelt Emily.

Machtsmisbruik in de mode-industrie

De fotograaf ontkende naar verluidt de aantijgingen van Ratajkowski, en verklaarde dat haar beweringen "te smakeloos en kinderachtig waren om op te reageren." Volgens The Cut stelde hij tevens: "Je weet wel over wie we het hebben, toch? Dit is het meisje dat naakt poseerde in het tijdschrift Treats! En op dat moment naakt rondstuiterde in de Robin Thicke-video. Denk je écht dat iemand gelooft dat ze een slachtoffer is?"

Het feit dat de fotograaf op deze manier reageert op EmRata's uitspraken bevestigt volledig dat deze kwalijke kwesties niet serieus worden genomen en dat de normalisatie van machtsmisbruik nog steeds aanwezig is. De velen verhalen van EmRata over de verschillende vormen van machtsmisbruik zijn schrijnend, maar gebeuren tot op de dag van vandaag nog steeds veel te vaak in de mode-industrie. Het zijn vooral jonge modellen en hun beginnende carrière waar geregeld misbruik van wordt gemaakt, maar ook grote namen geven aan dergelijke ervaringen te hebben gehad. Zo werden eerder verontrustend verhalen gepubliceerd door de New York Times over het heersende seksisme en machtsmisbruik binnen de mode-industrie, met als grootste recente voorbeeld de onthullingen binnen Victoria's Secret.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebs