Karl Lagerfeld (85) is overleden: de levensloop van de iconische modeontwerper

Van Balmain tot Chanel

Chanel : Backstage - Paris Fashion Week - Haute Couture S/S 2014
Bertrand Rindoff PetroffGetty Images

De iconische modeontwerper Karl Lagerfeld is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden. De man met zijn strakke, witte paardenstaart. De man met de eeuwige zwarte zonnebril. De man met de zwarte stropdas en strenge blik. De man van Chanel. Zijn leven zat vol met successen in de modewereld. Zelfs niet-modeliefhebbers wisten wie Kaiser Karl was. Dit is de levensloop van de grote ontwerper.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Het begin
Chanel : Runway - Paris Fashion Week - Haute Couture Spring Summer 2016
Dominique CharriauGetty Images

Karl Otto Lagerfeld werd geboren op 10 september in 1933 in Hamburg, Duitsland. Zijn vader (Otto Lagerfeld) was een Duitse zakenman en zijn moeder (Elizabeth Bahlmann) was van Zweedse afkomst.

Hij studeerde eerst in Duitsland. Nadat hij op zijn veertiende emigreerde naar Frankrijk maakte hij daar zijn studie af in Parijs op het Lycée Montaige. Hij specialiseerde zich in de vakken tekenen en geschiedenis.

2 Carrière
karl-lagerfeld-ontwerper
KeystoneGetty Images

Karl werd ingehuurd als de assistent van Pierre Balmain nadat hij een jassen-ontwerpwedstrijd won in 1955. Ook was hij betrokken bij tien haute couture collecties van Balmain.

3
karl-lagerfeld-levensloop
Keystone-FranceGetty Images

In 1957 begon hij voor de Franse designer Jean Patou. Toen nog met kort haar.

4
karl-lagerfeld-ontwerper
Pierre VAUTHEYGetty Images

In 1964 begon Lagerfeld freelance te werken voor modehuis Chloé. Eerst ontwierp hij een aantal items van de collectie, maar al snel ontfermde hij zich over de gehele collectie. Ook was Karl de eerste die de parfum Chloé uitbracht zonder een eigen label te hebben. Hier begon het tijdperk al van zijn iconische paardenstaart.

5
karl-lagerfeld-levensloop-ontwerper
Vittoriano RastelliGetty Images

In 1965 begon zijn samenwerking met Fendi. Op de foto zien we de vijf Fendi-zussen en de grote modeontwerper.

6 Het Chanel-tijdperk
karl-lagerfeld-chanel-leven
John van Hasselt - CorbisGetty Images

In 1982 benaderde Alain Wertheimer, de voorzitter van Chanel, Karl om te ontwerpen voor het wereldberoemde Franse modehuis. Vanaf 1983 was Karl werkzaam bij de modeketen, waar hij tot zijn laatste dag creatief directeur was.

Karl Lagerfeld richtte in 1984 zijn eigen merk 'Karl Lagerfeld' op, dat hij in 2005 verkocht aan Tommy Hilfiger.

7 Samenwerkingen
France - Inauguration of the Louis Vuitton Foundation
Stephane Cardinale - CorbisGetty Images

Karl werkte vaak samen met andere merken. Zo sloeg hij onder andere in 2002 de handen ineen met Diesel voor de collectie Lagerfeld Gallery by Diesel. In 2004 werkte hij samen met H&M, waarvoor hij zelf model stond voor de collectie.

In 2010 en 2011 werkte hij samen met Macy’s en in 2011 ook met Fossil Horloges. In 2012 werkte Karl ook nog samen met Melissa Shoes en Shu Uemura.

In 2014 ontwierp Karl een tas voor Louis Vuitton. In 2015 ontwierp hij sleutelhangers van zichzelf voor Fendi.

8 Relatie

De modeontwerper had een relatie met Jacques de Bascher van begin jaren ’70 tot Jacques' dood in 1989. Jacques overleed aan de gevolgen van aids.

9 Choupette Lagerfeld
Cat, Nose, Felidae, Small to medium-sized cats, Whiskers, Eyewear, Glasses, Snout, Carnivore, Vision care,
Choupette LagerfeldInstagram

Na Jacques' overlijden had Karl één grote liefde: zijn kat Choupette, die hij sinds 2012 had. Met 117.000 Instagramvolgers is Choupette imiddels wereldberoemd. "Als het legaal was geweest, was ik met haar getrouwd", zei Karl ooit eens in een interview.

10 Transformatie
karl-lagerfeld-ontwerper
Daniel SIMONGetty Images

Karl Lagerfeld schreef in 2001 het boek The Karl Lagerfeld Diet. De ontwerper viel in dertien maanden maar liefst 42 kilo af. Een heuse transformatie. Dit deed hij door middel van een dieet door de Franse dokter Jean Claude Houdret.

Karl wilde dolgraag kleding van de Franse ontwerper Hedi Slimane dragen. "Maar zijn ontwerpen worden gedragen door hele slanke jongens , die veel jonger zijn dan ik," vertelde hij. En dus voelde hij zich genoodzaakt minstens 40 kilo af te vallen.

11 Afwezig eigen Chanelshow
Chanel - Runway - PFW F/W 2013
Kristy SparowGetty Images

Op 22 januari 2019 was het de eerste keer sinds 1983 dat Karl niet aanwezig was bij de presentatie van een nieuwe collectie van Chanel. Volgens het modemerk was Karl 'te moe' om aanwezig te zijn bij de shows.

12 Overleden
Chanel : Front Row - Paris Fashion Week Womenswear  Spring/Summer 2014
Bertrand Rindoff PetroffGetty Images

Op dinsdag 19 februari 2019 is Karl Lagerfeld op 85-jarige leeftijd overleden.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebs