Twan Huys vervangt Humberto Tan als presentator van RTL Late Night

Humberto vertelt met een brok in zijn keel dat het niet zijn eigen keuze is

humberto-tan-stopt-bij-rtl-late-night
RTL Late NightYouTube

Na alle ophef en kritiek rondom zowel Humberto Tan als zijn 'baby' RTL Late Night, leek het al in de lucht te hangen. Toch was het gisteravond een verrassing toen de 52-jarige presentator aan zijn kijkers mededeelde dat hij stopt.

Na vijf jaar trouwe dienst is hij vanaf 1 juli niet meer te zien als presentator van het avondprogramma op RTL 4. Hij moet, tegen zijn eigen wil in, plaatsmaken voor College Tour-presentator Twan Huys.

Tijd voor vernieuwing
Het is geen nieuws meer dat het al lange tijd niet goed gaat met de late night talkshow van RTL 4. In 2015 keken gemiddeld nog een miljoen mensen naar Humberto en zijn gasten. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan, met als dieptepunt dat het programma tegenwoordig vaak niet eens meer de kijkcijfer top 25 haalt.

Kritiek
Van alle kanten kwam kritiek. Het programma zou niet vernieuwend genoeg zijn en de gasten niet interessant en afwisselend genoeg. Daar kwam begin 2017 het nieuws bovenop dat Humberto een affaire zou hebben gehad met NOS-collega Dionne Stax.

Vervolgens werd Beau van Erven Dorens de hemel in geprezen als tijdelijke vervanger tijdens RTL Summer Nights afgelopen zomer. Oh, en niet te vergeten de berichten dat Marieke Elsinga weggegaan is als sidekick 'omdat het niet boterde met Humberto'. Kortom, het eerst zo perfecte imago van Tan was in korte tijd veranderd in een fragiele variant.

Erland vertelt
Genoeg reden voor Erland Galjaard - die overigens in mei dit jaar na 21 jaar zijn functie als RTL-directeur neerlegt - om een andere weg in te slaan, zo blijkt uit een persbericht.

"Om tot nieuw succes te komen, moeten we onze late avond opnieuw uitvinden. Met Twan en zijn vaste hoofdredacteur Marij Janssens halen we journalisten van formaat in huis, programmamakers vooral, die met hun brede kennis en gevarieerde achtergrond de aangewezen personen zijn om RTL Late Night naar de volgende fase te brengen.''

Humberto reageert
Hoewel Erland volledig achter zijn beslissing lijkt te staan, is Humberto er niet blij mee, zo bleek gisteravond in zijn uitleg. "Ik ga stoppen met RTL Late Night. Dat is niet op eigen verzoek, maar van de leiding van RTL 4. RTL heeft me gevraagd te stoppen omdat zij vertrouwen hebben in een andere toekomst voor dit programma. Ik ben het niet met deze beslissing eens, maar respecteer hem wel," aldus een geëmotioneerde Humberto.

Frits Spits, die gisteravond aan tafel zat bij Humberto, onderbrak de presentator in zijn betoog om het voor hem op te nemen. "Ik vind dit een opportunistische beslissing. Ik vind dat de laatste tijd in de media een soort hetze is gevoerd waar ik de rationaliteit nooit van heb begrepen," aldus Frits.

Hij vervolgt: "Het is raar dat we in Nederland voortdurend geregeerd worden door kijkcijfers en dat de kwaliteit niet meer telt. Ik vind het onverdiend. Ik vind het ongelofelijk dapper dat je het op deze manier zegt." Vervolgens klinkt een oorverdovend applaus uit het publiek en de gasten aan tafel, waarna Humberto met tranen in zijn ogen in de laatste minuten van de talkshow.

Tijd voor Twan
Humberto's opvolger, de 53-jarige Twan Huys, komt uit onverwachte hoek. Van Erven Dorens had voor velen een logische keus geweest, aangezien hij vorige zomer zo in de smaak viel. De presentator van Nieuwsuur en College Tour vertelt blij te zijn met zijn carrièreswitch. Volgens hem is het tijd voor iets anders: "Na elf jaar als anchor bij de mooiste journalistieke rubriek van Nederland is het nu tijd voor een nieuw avontuur op de late avond bij RTL."

Twan begint na de zomer aan zijn nieuwe Late Night-avontuur. Humberto bedankt iedereen via Instagram:

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Lees hier waarom Glamour's Babette Humberto Tan gaat missen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder