De 27-jarige Jamecia Baker is momenteel te zien in het nieuwe seizoen van Ex on the Beach: Double Dutch op MTV. De Gentse dame is een opvallende verschijning. Mede dankzij haar grote voorgevel, die ze overigens om andere redenen dan je denkt, onder handen liet nemen.

Op televisie zien we een vrolijke en uitbundige Jamecia, maar dat is niet de hele waarheid. Jamecia lijdt aan MS – een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel - en is ongeneeslijk ziek.

“Ik bestefte: dit is niet normaal”
“Twee jaar geleden kreeg ik een onaangename druk boven mijn linkeroog,” vertelt Jamecia aan het Belgische weekblad TV Familie. “Ik stond er eerst niet echt bij stil. Het zou wel overgaan, maar toen mijn zicht wazig begon te worden en ik strepen begon te zien, besefte ik dat dit niet normaal was.”

Jamecia ging langs bij de dokter die in eerste instantie dacht dat ze netvliesontsteking had. De druppels die ze mee kreeg, werkten niet. Ze zag slechter en slechter. Na een bezoek aan de oogarts werd de Ex on the Beach-deelneemster met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

“Ik heb anderhalve week tests in het ziekenhuis moeten doen. En ja, de neuroloog kwam met het vreselijke nieuws: multiple sclerose,” aldus Jamecia.

Onzeker door haar ziekte
De ziekte is ook de reden dat Jamecia een borstvergroting liet uitvoeren. Ze vertelt: “ik kreeg zware medicatie, waardoor ik heel wat kilo’s afviel. Voor mijn figuur was dat leuk, maar voor mijn borsten was het een ramp.”

Ze vervolgt: “Ik had een mooie D-cup. Daar bleef na zes maanden niks van over. Dat moest gecorrigeerd worden, anders zou ik pas vreselijk onzeker en ongelukkig zijn geworden. Ik wilde ook niet dat MS mijn héle leven zou bepalen, tot mijn uiterlijk aan toe.”

Lastig om een partner te vinden
En dat is niet de enige manier waarop de ziekte impact heeft op haar leven. Jamecia is ook een stuk voorzichtiger in het aangaan van relaties. “Ik zal geen relatie aangaan met een man die een kinderwens heeft. En ook een man die al kinderen heeft, vind ik een lastig verhaal,” vertelt ze.

“Ik ben dol op kinderen, maar ik zou het heel egoïstisch vinden om er zelf te willen. Ik wéét niet hoelang en hoe goed ik voor hen zou kunnen zorgen,” vervolgt ze.

“Een partner moet het aankunnen met iemand te leven die MS heeft. Als ik iemand leer kennen en er echt interesse en kriebels zijn, dan zeg ik snel dat ik ziek ben. Ik wil zijn en mijn tijd niet verspillen,” vervolgt Jamecia.

“Dan wil ik gewoon direct weten of die man ermee om kan gaan. Toen ik de diagnose kreeg, had ik een vriend. Na korte tijd heeft hij het uitgemaakt. Ik besef dat niet iedereen mijn ziekte kan accepteren. Zolang ik mijn moeder en zus heb, en de andere mensen die van me houden, gaat het gelukkig wel.”

Positief blijven
In het MTV-programma is maar weinig te merken van haar moeilijke situatie. De sterke Jamecia vind het belangrijk om positief in het leven te staan. “Alle tijd die ik in negativiteit en zelfmedlijden stop, krijg ik nooit meer terug. Ik heb die ziekte en er valt niets aan te doen. MS is niet te genezen,” vertelt de deelneemster.

“Ik wil dus absoluut het allerbeste maken van de tijd die ik nog heb. Het kan zijn dat mijn verdere aftakeling nog twintig jaar erg traag verloopt, maar ik kan net zo goed over twee jaar in een rolstoel zitten. Ik heb nu al wel problemen. Zo ben ik volledig blind aan mijn linkeroog en heb ik veel last van mijn linkerbeen, dat af en toe verlamd lijkt te zijn. Ik kan nog goed lopen, maar ik moet me dan wel concentreren.”