Oscar Aerts (26) en Miro Kloosterman (36): in Meerdijk zakenmannen in pak (geweest), in The College Hotel in Amsterdam – waar ik de acteurs spreek – twee boys next door die erop los grappen.

Miro (The Bodyguard) draagt een donkere, vierkante bril en een bordeaux rode trui. Oscar een grote pet en een donkergroen shirt. De heren spelen samen in de film Hartenstrijd, Neerlands nieuwste romantische komedie. Had ik al gezegd dat ze best wat gelijkenissen hebben? Zoals sarcastische humor: “Dacht ik eindelijk van Ozzie af te zijn, kom ik ‘m weer tegen op de set.” Ook zijn ze allebei uiterst openhartig over liefde en relaties. One night stands, type vrouwen en dateblunders: alsof we kletsen in een bruincafé, maar dan met cappuccino’s in plaats van pilsjes.

Glamour’s Julia: Oscar, vorig jaar smeed je complotten op een onbewoond eiland en nu heb je een zoon. Hoeveel is er veranderd in een jaar?
“De crew zei al dat er na Expeditie Robinson heftige dingen gebeuren. Of relaties gaan uit, of mensen krijgen kinderen. Ik doe mee aan het hele cliché.”

Nu met Miro in Hartenstrijd. Wat is de meest komische blooper die heeft plaatsgevonden op de set?Oscar:
"Geen bloopers, wel gênante momenten. Er is een scène waarin ik een vreemd, strak pak draag. Figuranten begonnen me toen achteloos te filmen. Ik keek ze aan van: serieus? Ik ga nu waarschijnlijk rond op verjaardagen: "Moet je kijken," en inzoomen natuurlijk."

In de film trekt Tina (Jennifer Hoffman) nogal wat uit de kast om Sven (Tibor Lukács) te veroveren. Doen vrouwen ook zoveel moeite voor jullie?
Oscar: "Er was eens een meisje in Noorwegen dat behoorlijk rechttoe rechtaan was: pats, boem, ik wil je. Ik stond met m'n bek vol tanden."
Miro: "Dat vind ik geen versieren, maar zeggen waar het opstaat. Ik heb dat ook gehad. "I wanna fuck you right here, right now," zei ze. Ik zat toen in een volle bus in Sidney." Oscar: "Dat vind ik te heftig. Ik heb al een tijd een relatie, maar toen ik vrijgezel was, vond ik het spelletje van elkaar op afstand aankijken leuker dan zo straight zijn."
Miro: "Misschien is dat het jagersinstinct van mannen."
Oscar: "Ja. En ik was gewoon te schijterig."
Miro, hoe reageerde jij op dat meisje?
Miro: "You're crazy," zei ik.
Oscar: “Ja? Je hebt haar niet even..."
Miro: "Nee. Ik wist niet hoe snel ik weg moest komen."
Vond je haar wel aantrekkelijk?
Miro: “Nee, maar al had ik dat wel gevonden, deze actie maakte haar meteen onaantrekkelijk.
Oscar: "Als ze bloedmooi was geweest, dan had je 't alsnog niet gedaan?"
Miro: “Nee. Ik vind een vrouw pas aantrekkelijk als ik haar van binnen ook een mooi of leuk mens vind.”
Oscar: “Nette jongen, hè?”
Want, jij had 't wel gedaan?
Oscar: "Tuurlijk! Nee, nee, echt niet. Zo to the point zijn schrikt mij juist af. Alhoewel, misschien in mijn studententijd…"

Hebben jullie wel eens een blunder gemaakt op een date?
Miro: "Vast. Ik ben een behoorlijke kluns, maar ik kan het me niet herinneren."
Oscar: "Enorm gênante momenten zijn me gelukkig bespaard gebleven. Misschien een paar goede winden. Nee, zelfs dat niet! Ik had altijd buikpijn van het inhouden en dan terug op fiets was het: pep, pep."

In de film heeft Sven het niet zo op vaste relaties. Hebben jullie zo'n fase gehad?Oscar: "Jij zit er nog middenin, toch Miro?”
Miro: "Nee hoor. Ik heb een vriendin."
Oscar: "Hè? Sinds wanneer?”
Miro: "We zien elkaar al een paar maanden, maar sinds een week hebben we verkering."
Oscar: “Gefeliciteerd man.”
Miro: “Ik ben langer wel dan niet vrijgezel geweest. Niet bewust trouwens. In die tijd had ik wel fases waarin ik losser was en letterlijk dacht: fuck it. "
Oscar: "Ik heb al een relatie sinds m’n vijftiende. Op m’n achttiende verhuisde ik naar Amsterdam waardoor het uit even uit ging. Toen heb ik een leuke tijd gehad. Ik vind het ook bullshit dat meisjes na een one night stand sletten zijn en jongens niet. Vooral als je jong bent zeg ik: lekker gaan."

Verdwenen jullie na een paar dates wel eens van de radar?
Miro: “Ik heb een vrouw nog nooit van het ene op het andere moment genegeerd. Soms zei ik al van tevoren: 'Ik vind je super tof, we kunnen het leuk hebben, maar daar blijft het bij.'
Oscar lachend: "Ik wilde na een one night stand nooit blijven slapen. Naar mijn huis gaan was dus geen optie, dan had ik die beslissing niet in eigen hand. Soms ging ik 's nachts met een meisje mee en deed ik later alsof ik gebeld werd: "Ah nee, m'n huisgenoot heeft geen sleutel bij zich. Shit, hij staat nu voor een gesloten deur.” Dat was mijn truc. "
Miro: "Ik zei altijd eerlijk: 'Sorry, je moet weg, anders kan ik niet slapen.”
Oscar: "Dat is het beste, maar ik ben bang om iemand te kwetsen."

Op wat voor type vrouwen vallen jullie?
Miro: "Ik heb allerlei soorten vriendinnen gehad. Blond, donker, kleine billen, grote billen, kleine borsten, grote borsten. Ik vind het vooral belangrijk dat ze lief is. Dat ze van het leven houdt, positief en optimistisch is. Dat ben ik zelf ook.”
Oscar: “En ze moet een passie hebben. Niet een 'ik vind het allemaal prima'-type. Ik weet ook wat ik wil, maar ik heb soms een schop onder m'n hol nodig. Qua uiterlijk val ik meestal op exotisch. Mijn vriendin is kwart Zuid-Afrikaans.”
Miro: “Ik wil nog even zeggen dat mijn vriendin helemaal perfect is.”
Oscar: “Dat moet je even noteren natuurlijk. The whole package.
Miro: “Heel mooi, positief, grappig. En knettergek, net als ik.”

Hoe zag de eerste date eruit?
Miro: “We aten op het strand met gezamenlijke vrienden. Daarna nam ik haar mee op de motor en dronken we wat in een restaurant. Ik dacht meteen: dit kan wel eens serieus worden.”

Oscar, jij had de eerste date natuurlijk op je vijftiende.
“Ja. Ik heb maanden achter mijn vriendin aan gelopen. Op MSN wachten totdat ze online kwam (doet het bliep geluid na), steeds online offline gaan. Haar naam (Jessica, red.) in mijn MSN-naam zetten. Op Sugababes en Superdudes kudo's geven. Op de eerste date gingen we naar de film Hitch. We zouden samen gaan, maar schijterig als ze was, vroeg ze een vriendin mee. Toen had ik ook maar een vriend gevraagd. Jessica is het enige meisje waar ik werk van heb gemaakt."

In de film doet Sven een aantal pogingen tot romantiek. Wat is het meest romantische wat jullie ooit gedaan hebben?
Het blijft angstvallig stil.
Of denken jullie nu: shit?
Oscar: “Ja, dat denk ik vooral. Ik zie Miro al voor me met meeslepende verhalen.”
Miro: “Nee, ik denk ook na. Jeetje mina. Wat is romantisch?”
Oscar: “Ja, ik vind romantisch gedoe nogal klef.”
Miro: “Ik denk nog steeds na. Ik probeer er zoveel mogelijk voor mijn vriendin te zijn. Ik kan redelijk goed koken. Maar ik heb nog geen grootse dingen aangepakt. Wel dacht ik laatst: ik ga haar huis aan kant maken met bloemen. Het bad vol laten lopen. Dat bleek niet nodig te zijn omdat ze bij mij ging slapen, en ik heb geen bad. Wanneer wordt dit artikel gepubliceerd? Dan voer ik dit plan voor die tijd nog even uit."

Hoe staan jullie tegenover trouwen?
Oscar: “Eerst vond ik trouwen een raar concept, maar nu ik vader ben, wil ik de liefde wel vieren. M’n vriendin en ik hopen ooit een tweede kind te krijgen. Als ze dan oud genoeg zijn om een trouwerij bewust mee te maken, zie ik een groot feest met allemaal leuke mensen wel zitten.”
Miro: Ik zie trouwen als een bezegeling van de liefde, en dat wil ik wel.”

Hartenstrijd is nu te zien in de bioscoop.