Waarom ik Humberto Tan ga missen bij RTL Late Night

"Natuurlijk waren niet alle 3000 uitzendingen goed, maar er gaat iets essentieels verloren bij het vertrek van Humberto"

humberto-tan-ik-ga-je-missen
RTL Late Night

Ja, ik weet het. Het is een risico om online een positief relaas te beginnen over Humberto Tan. Helemaal omdat ‘we’ als outsiders niet precies weten hoe de vork in de steel zit. Toch vind ik het jammer dat Humberto zijn praatstoel gedwongen moet verlaten bij RTL Late Night.

Zijn vermeende affaire. Ja, het onderwerp werd de afgelopen 24 uur weer nieuw leven ingeblazen op Twitter. Laat ik het daarom toch nog even meenemen in dit positieve relaas.

Van familieman naar loser
Zijn vermeende affaire met Dionne Stax is een grote smet op het imago van Humberto. Het maakte van de familieman een loser. Terwijl de media er telkens op door ging, hield de presentator zijn kaken stijf op elkaar.

Ineke was vergevingsgezind
Ondanks alle onrust besloot Ineke Tan haar metgezel het voordeel van de twijfel te geven. Dus mensen, kunnen we die mogelijke affaire nu eens voor altijd achter ons laten? Credits trouwens voor Ineke's ruggengraat. Als je kort na de uitkomst van zo'n verhaal hand in hand met je man door de P.C. Hooftstraat durft te lopen, ben je wat mij betreft de grootste baas die er is. Maar dat terzijde.

Onderzoek
Uiteraard was de affaire niet de reden voor RTL om hem de laan uit te sturen. Toch grijpt Twitterend Nederland maar al te graag terug op dit voorval. Nogmaals: wie zijn wij om dit steeds aan te halen? Kom ik bij een ander punt: 25% van de door psychologen ondervraagden Intermediair-lezers, gaf toe wel eens ontrouw te zijn geweest. Stel je eens voor dat morgen een kwart van je collega’s weggestuurd wordt. Beetje gek, niet?

Met elkaar puin rapen
En dan kom ik uit bij de werkgerelateerde motivatie. RTL Late Night is na 3000 afleveringen veranderd in een programma waarin alleen nog maar B-artiesten aan het woord komen, waar de journalistiek ver te zoeken is en waarin er constant reclame wordt gemaakt over mensen en programma’s van RTL zelf.

Goed punt, dat moet ik toegeven. Maar zijn we hier vergeten dat Humberto Tan het programma niet alleen maakt? Waar is de verantwoordelijkheid van tientallen (onderzoeks)journalisten en andere programmamakers gebleven? Tan was als gezicht de boodschapper, maar zeker niet enkel de maker. Is het niet eerlijk dat je met elkaar de boel weer op orde brengt, als het even minder gaat?

Credits voor Twan
Natuurlijk verdient Twan Huys het om positief ontvangen te worden. Hij heeft immers zelf de verhuisdozen niet in Humberto’s handen geduwd. Ik heb zeker geen slecht woord over een journalist die zijn strepen heeft verdiend als presentator van Nieuwsuur en College Tour. Hij zal zonder twijfel op een professionele en journalistieke manier zijn gasten aan tafel benaderen.

En toch ga ik iets essentieels missen tijdens RTL Light Night. Want welke televisieman danst er na de uitzending nog met zijn gasten? Welke presentator hangt er een uur na het laatste shot nog in de lampen met zijn mensen? Bij welke presentator kun je het enthousiasme zo goed van het gezicht aflezen als bij Humberto? En wiens lach is zo aanstekelijk dat je grijnzend op de bank zit? Juist ja.

Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik het daarom oké vond dat hij zijn (b-)gasten niet altijd het hemd van het lijf vroeg. Dat ‘hemd van het lijf’ heeft hem en zijn gezin de afgelopen tijd al genoeg schade berokkend. Een vrolijke Humberto was voor mij goed genoeg.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder