Waarom het belangrijk is dat je naar muziek van vrouwelijke artiesten luistert

Glamour is een eigen Top 2000 gestart.

top-2000-vrouwelijke-artiesten-glamour
Marc de Groot

Vol afschuw keek ik – net zoals heel veel Nederlanders– naar dj en producent Ronald Molendijk die in RTL Boulevard verkondigde dat “vrouwen minder goede muziek maken” en dat dat “nu eenmaal zo is”. Klaarblijkelijk heeft de heer Molendijk nog nooit van een betrouwbaar onderzoek gehoord, waarvoor je een minimaal aantal respondenten nodig hebt om tot een juiste conclusie te komen en deed hij waarschijnlijk een steekproef onder zijn vrienden in de lokale kroeg, met een biertje.

Na een fantastische post van journalist en onderzoeker Madeleijn van den Nieuwenhuizen op haar account Zeikschrift, ontplofte het internet en kon Boulevard niet anders dan Molendijk nog eens uitnodigen om zijn argumenten te onderbouwen. Ook zangeres Lakshmi mocht aanschuiven, om uit te leggen wat er zo mis is met de uitspraken van Molendijk. Ronald rechtte zijn rug en spreidde zijn benen, zodat zijn voeten stevig op de grond stonden. Hij ging dat mevrouwtje aan de overkant weleens vertellen hoe het zat. Hij koos voor de persoonlijke aanval. "Jij wilt toch meer gehoord worden? Daar gaat het toch om?""Het gaat niet om mij," liet de zangeres weten. Maar Molendijk bleef zijn gekozen strategie, de aanval, volgen. Classsy, Ronald, classy. Wanneer de zangeres probeert haar punt duidelijk te maken, volgt een sterk staaltje mansplaining van Molendijk. Tot mijn grote verbazing, of eigenlijk teleurstelling, mocht Trijntje Oosterhuis ook nog wat zeggen. Ik respecteer Trijntje, de Nederlandse queen of soul, enorm. Het lijkt me een sympathieke vrouw. Des te meer schrok ik van haar reactie toen presentator Rik Brandsteder besloot Trijntje bij het gesprek te betrekken. “Wat vind jij, Trijntje?” “Nou, ik heb me persoonlijk nooit ómdat ik een vrouw ben geïntimideerd gevoeld. Het is inderdaad flink hard werken." Het gaat ook niet om jou, Trijntje. Als iemand hier op de barricades had kunnen springen voor je sisters, was jij het. Jij hebt inmiddels een succesvolle carrière, een imperium, jij hoeft je nergens zorgen over te maken en een controversieel onderwerp absoluut niet uit de weg te gaan.

Waar gaat het dan wel om, vraag jij je af? Dat snap ik. Het is ook ingewikkeld. Het gaat om systemen die vaak niet zichtbaar zijn en al tientallen jaren bestaan, die doorbroken moeten worden. Daarom is het altijd goed je af te vragen wáárom iets is zoals het is. Zo zou het kunnen zijn dat vrouwelijke muzikanten back in the days minder snel een platform werd gegeven – inmiddels is dat gelukkig anders – waardoor platenlabels eerder mannelijke collega’s contracteren. Waardoor vrouwen harder moeten vechten voor een plek. Waardoor er minder muziek gemaakt kan worden. Waardoor vrouwelijke artiesten minder gedraaid worden op de radio. Waardoor we minder muziek horen van vrouwelijke artiesten op de radio. Waardoor nummers van mannelijke artiesten eerder blijven hangen. Waarom we eerder op nummer van mannelijke artiesten stemmen voor de Top 2000. En ga zo maar door. Allemaal mogelijke factoren die kunnen meespelen in de uitkomst. Om de conclusie te trekken dat het zo is “omdat vrouwen minder goede muziek maken” is kort door de bocht en niet meer van deze tijd.

Goed, er zijn genoeg woorden aan vuil gemaakt. Ronald is ook maar mens dat blijkbaar niet heeft meegekregen wat al een tijdje gaande is. Namelijk dat een groot deel van het land, vrouwen én mannen, klaar is met de genderongelijkheid. Dat 2019 het jaar van de vrouw is. Dat het nu onze tijd is. Zoals Douwe Bob heel mooi in een interview met onze Anke zei: “Wat vrouwen van mannen kunnen leren? Die tijd hebben we nu wel gehad. Het is nu de tijd van de dame. Ik denk dat wij ons de komende paar honderd jaar even koest moeten houden.” Na het Molendijk-debacle en met Famke Louise op onze januari-februaricover hebben wij besloten Glamour's Top 2000 te starten op Spotify, met alleen maar vrouwelijke artiesten. Elke maand zullen Nederlandse muzikanten de lijst aanvullen met hun favorieten, om aan het einde van een jaar een waanzinnig lekkere lijst te hebben met fantastische muziek. En wat jij dan kan doen? De lijst beluisteren tot je een ons weegt, zodat die streams omhoogschieten, zodat vrouwelijke artiesten gezien worden, zodat ze terecht komen in toplijsten van Spotify, zodat nog meer mensen hun muziek luisteren, zodat we zien dat vrouwen wel degelijk steengoeie muziek maken. Jouw favoriet delen met ons mag ook (heel graag zelfs), met de hashtag #glamourtop2000. Let’s do this!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur