Waarom iedereen het heeft over Netflix-docu 'Fyre: The Greatest Party That Never Happened'

De horror real-life versie van The Great Gatsby

netflix-fyre-festival
Promofilmpje Fyre Festival

Soms komen er Netflix-docu's voorbij waar vriendinnen je over appen ('omg, hebben jullie deze al gezien?) en waar Facebook mee volstaat (dankzij mediasites zoals wij). De reden? Het verhaal dat in de docu verteld wordt, is nógal bizar.

Denk aan Making a Murderer en Going Clear: Scientology & the Prison of Belief. Er is zojuist een nieuwe in deze categorie gelanceerd: 'Fyre: The Greatest Party That Never Happened.'

De Netflix-titel dekt de lading al goed van wat je te zien krijgt. Als je geregeld lurkt in het influencerleven op Instagram, zoals bij Bella Hadid en Kendall Jenner, dan heb je het fiasco misschien al wel meegekregen een paar jaar geleden.

Alle rijken verzamelen
Wat is het geval? Met veel bombarie werd in april 2017 het Fyre Festival aangekondigd. Een exorbitant duur muziekfestival op de Bahama's voor influencers, celebrity's en nouja, kort gezegd voor iedereen met te veel geld.

Ticketprijzen begonnen bij 1000 dollar en all-in tickets van boven de 10.000 dollar behoorden ook tot de mogelijkheden. Dan werd je wel ingevlogen met een speciaal ingerichte Boeing 737 én mocht je backstage.

Onder anderen Major Lazer en Blink-182 stonden in de line-up en waar je op Lowlands in tentjes slaapt, zo zou je bij het Fyre Festival in luxe villa's verblijven.

Reclame
Sterren als Bella Hadid, Kendall Jenner en Emily Ratajkowski werden voor zo'n 250.000 dollar ingezet om erover te posten op Instagram. Dankzij een gelikte social media-campagne en een fantastisch promotiefilmpje (zie hieronder) was het festival binnen een dag uitverkocht.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Charlatans
Wie 'The Great Gatsby' is in dit verhaal? Het festival van de eeuw komt uit de koker van rapper Ja Rule en partner Billy McFarland. Vooral de laatste naam wordt gezien als de briljante, charismatische organisator.

We horen je denken: waar blijft de clou? Het festival ging - na alle betalingen - zeker niet door? Gevalletje: je koopt een festivalkaartje via Facebook en het kaartje is fake.

Instagram vs. Reality
Maar nee. Duizenden rijke millennials trokken naar de Bahama's, maar troffen daar alles behalve een luxe feestparadijs aan. Het festivalterrein was niet af, de villa's waren er niet, de artiesten ook niet en zelfs eten en drinken waren er amper. Er ontstond een gigantische chaos waarin iedereen moest pakken wat-ie pakken kan.

McFarland zit inmiddels een 6-jarige gevangenisstraf uit en heeft een claim van 26 miljoen dollar aan z'n broek hangen.

Zoveel vragen, Netflix geeft antwoorden
We horen je alweer denken: hóe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe hebben hier zoveel mensen - beroemdheden - aan mee kunnen werken?

Precies dat wordt uitgelegd in de Netflix-documentaire, gemaakt door regisseur Chris Smith. De docu zit vol beelden die toentertijd zijn gemaakt door bezoekers. Ook komen er veel betrokkenen aan het woord die de bizarste anekdotes uit de doeken doen. Zoals een producer, die bereid was iemand een pijpbeurt te geven om in ieder geval nog Evian-water op het terrein te krijgen.

Trailer
"Het promotiefilmpje toonde wat iedereen wilde," zegt de regisseur van de docu. "Maar het echte Fyre Festival vond alleen plaats tijdens het opnemen van dat filmpje, voor 60 personen dus, in plaats van 6.000."

Fyre: The Greatest Party That Never Happened' staat nu op Netflix. Alvast benieuwd naar de trailer?

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder