Docu-tip: 'Ik heb het niet gedaan', de Nederlandse Making a Murderer

Vanavond - maandag 28 januari - al op televisie te zien

docu-ik-heb-het-niet-gedaan
Unsplash

Wie denkt dat een verhaal zoals Making A Murderer nooit bij een Nederlander zou kunnen gebeuren, kent ten eerste het verhaal van bijvoorbeeld Lucia de B. niet (is een film van) en van Romano van der Dussen niet, van wie onlangs een documentaire is gemaakt en maandagavond 28 januari wordt uitgezonden bij Bnn/Vara op NPO 2.

Onschuldig
Romano van der Dussen belandde in 2003 in een Spaanse cel voor het verkrachten en aanranden van drie vrouwen. De Nederlander zat uiteindelijk 12,5 jaar onschuldig vast.

Hoe dan?
Regisseur Elena Lindemans heeft Romano na zijn vrijlating twee jaar gevolgd, wat resulteerde in de documentaire 'Ik heb het niet gedaan.' Samen met Romano onderzoekt ze, net als in de Amerikaanse Netflix-docu Making A Murderer, hoe het kan dat hij als dader werd aangewezen. Was er sprake van opzet of van een gigantische gerechtelijke dwaling, zoals tunnelvisie.

Plottwist
Het verhaal begint op een gegeven moment een wending te krijgen, want Romano is slechts voor een deel vrijgesproken. Hij vecht nog altijd om zijn volledige onschuld te bewijzen. De vraag die dan ook geregeld opborrelt tijdens het kijken van de docu: is Romano écht onschuldig of toch niet helemaal?

'Ik heb het niet gedaan' is maandag 28 januari om 20:25 te zien bij NPO2.

Ted Bundy
Ook interessant: 'The Ted Bundy Tapes' staan nu op Netflix. Een documantaire-serie over de bekendste seriemoordenaar van de Verenigde Staten: Ted Bundy. In Conversations with a killer: The Ted Bundy Tapes krijgen we een kijkje in het (krankzinnige) brein van de seriemoordenaar. Sterker nog, hij komt zelf aan het woord. In de gevangenis sprak de crimineel tapes in om zelf commentaar te geven op zijn wandaden.

Zac Efron
Er is ook een film over Bundy gemaakt, waarin Zac Efron de titelrol vertolkt en Lily Collins zijn verloofd. Benieuwd naar de trailer?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder