Voor liefhebbers van Gossip Girl en The Godfather: De Geniale Vriendin

Eerst lezen en dan kijken

Yellow, Clothing, Fashion, Street fashion, Outerwear, Dress, Neck, Fashion design, Fashion model, Fashion accessory,
Netflix

Bye-bye Netflix, hallo boeken. Ja echt. Dankzij de vierdelige serie van de onbekende Italiaanse schrijver 'Elena Ferrante' kruip je weer met een boek op de bank of in bed. Je wordt binnen vijf bladzijden de wereld in getrokken van de vriendinnen Elena en Lila. De meisjes groeien op in een arme volkswijk in Napels, vlak na de oorlog. Ze zijn allebei rete-slim, maar verder totaal verschillend. De vriendschap balanceert tussen jaloezie en onbegrip en diepe verbondenheid en 'sisterhood'. Per boek groeien ze op, zowel zij als hun ordinaire buurt ontwikkelen zich. De jongens en meiden die bij elkaar op de basisschool zaten, groeien naar mannen en vrouwen in zenuwslopende verhoudingen. Het is écht een mengeling van Gossip Girl (op een arme Italiaanse manier en véél rijker) en The Godfather.

Zweinstein en Napels

Het is een leeservaring zoals je 'm kent van Harry Potter, en ik heb Harry Potter niet eens gelezen, maar daar heeft iedereen dit altijd bij. Ik hou van boeken over het gewone leven. Maar dit gewone leven in Napels in de jaren '50 is net zo bizar als de wereld van Zweinstein (dit moest ik dus googelen). Je duikt in een wereld waarin meisjes op 15-jarige leeftijd verloofd zijn en op hun zestiende hun eerste kind krijgen. Waar je vader en je broer je mogen slaan, maar waar bloederige vergelding volgt als iemand buiten de familie je als meisje aanraakt. Waar The Godfather-achtige praktijken met geld en macht de standaard zijn. En dan natuurlijk de vriendschap, het opgroeien, keuzes maken, het is allemaal zó goed verwoord. En ondertussen zijn er nog allemaal verborgen geheimen voor jou als lezer.

De tv-serie
Het eerste boek van de vierdelige serie verscheen in 2011 en sindsdien krijgt de schrijver (hij/zij wil onbekend blijven) alleen maar razend enthousiaste en lovende reacties. Van The New Yorker tot NRC Handelsblad, de boeken gingen geprezen de wereld over. Door de vierdelige tv-serie die nu naar aanleiding van de boeken is gemaakt, wordt alles weer opgerakeld. Vrijdag 8 februari was de eerste aflevering op NPO2 en per seizoen zullen er acht afleveringen zijn.

Decor in je hoofd

Maar wees eerlijk, door de grote vloed aan (goede) tv-series vergeten we hoe het is om een heel decor in je hoofd te hebben, zoals vroeger toen we nog series boeken lazen. Door de Elena Ferrante-boeken ontdek je weer hoe dat is, het decor in je hoofd dat vanzelf ontstaat. In dit geval van de armoedige, broeierige volkswijk in Napels. Met de balkonen waarop buurvrouwen naar elkaar sissen. De stoffige straten waarop de enige Fiat van de hele wijk voorbij stuift. Hoe Lila haar vriendin Elena roept. De glimmende vette zwarte haren van de jongens die mannen worden: Antonio, Fernando, Reno. De trouwjurk van Lila. Je ziet het voor je en je hoofd zit er vol mee. Verrukkelijk. Ga het lezen. Het eerste boek: De geniale vriendin. Dan het tweede deel: De nieuwe achternaam. Vervolgende het derde boek: Wie Vlucht en Wie Blijft. En dan het laatste deel: Het Verhaal van het Verloren Kind.

Je vreet de boeken op, beloofd. Als je mij belooft dat je eerst de boeken leest voordat je de serie kijkt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder