Netflix-documentaire over ongesteldheid sleept een Oscar binnen

'Ik kan het gewoon niet geloven,' vertelt de maker snikkend

menstruatie-documentaire-netflix-wint-oscar
JulyProkopivGetty Images

Afgelopen zondag waren de Oscars. Celebrities uit alle hoeken van de Verenigde Staten (en van de rest van de wereld) verzamelden zich op het evenement, in de hoop om zo’n prestigieuze award binnen te slepen.

Want gewild, dat is de Oscar zeker. Des te leuker is het dan dat de winnaar van één van die Oscars uit een onverwachte (maar daardoor zeker niet minder verdiende) hoek komt: een documentaire over ongesteldheid.

Beste korte documentaire
De documentaire Period. End of Sentence won de Oscar in de categorie Beste korte documentaire. De maker van de Netflix Original, de Iraans-Amerikaanse Rayka Zehtabchi, nam de Oscar snikkend in ontvangst. “Ik huil niet omdat ik ongesteld ben of zo,” legt ze uit. “Ik kan gewoon niet geloven dat een film over menstruatie zojuist een Oscar gewonnen heeft.”

Doelen
De makers van de documentaire willen gerechtigheid voor vrouwen die slecht behandeld worden vanwege hun menstruatie en meer toegang tot menstruatieproducten als tampons en maandverband.

Situatie in India
'Period. End of Sentence' gaat over vrouwen in India die geen of nauwelijks toegang hebben tot producten die helpen bij menstruatie. Dat heeft behoorlijk wat invloed op hun leven. En op hun opleiding.

Belemmert opleiding
In de documentaire wordt vertelt dat 28 procent van de jonge Indiase vrouwen niet naar school gaan als ze ongesteld zijn. Ze kunnen niet bij (betaalbaar) maandverband of tampons en moeten daarom thuis blijven. Andere vrouwen nemen andere vergaande maatregelen: ze gebruiken kranten, gedroogde bladeren en zelfs as om het bloed op te vangen. Daar moet verandering in komen, vinden de documentairemakers.

Kijken, dus
Benieuwd naar de documentaire? De korte film duurt 26 minuten en staat op Netflix. Bekijk de trailer vast hieronder:

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder