Waarom het zó belangrijk is dat iedereen The Handmaid’s Tale kijkt

De serie won niet voor niets een Emmy Award en Golden Globe

the-handmaids-tale-serie
The Handmaid's Tale

De eerste afleveringen van The Handmaid’s Tale seizoen 3 staan vanaf vandaag op Videoland. Mocht je de eerste twee seizoenen al hebben gezien – waarom lees je dit artikel? Hup, ga seizoen 3 kijken! Voor het geval je The Handmaid’s Tale nog nooit hebt gezien – geen zorgen, je zit hier goed. Ik vertel je namelijk precies waarom je de serie als de wiedeweerga moet bingen.

The Handmaid's Tale in het kort

Een kleine inleiding: The Handmaid’s Tale gaat over een vergelijkbare wereld als de onze in de nabije toekomst, met één cruciaal verschil: een groot deel van de mensheid kan geen kinderen meer krijgen door alle soa’s en milieuverontreiniging. Een burgeroorlog leidt ertoe dat het totalitaire regime Gilead de macht in de Verenigde Staten grijpt.

Dat zorgt voor een hoop bizarre veranderingen. Het land wordt onderdrukt door de mannelijke elite. De vruchtbare vrouwen die er nog zijn, worden binnen de strenge religieuze samenleving gedwongen om als Handmaids te leven. Iedere Handmaid wordt in het huis van een bevelhebber geplaatst, waar ze ‘in de naam van het geloof’ verkracht wordt. Het doel is een kind te verwekken, die na de geboorte naar de bevelhebber en zijn vrouw gaan.

Beste Dramaserie
Je leest het al: dit is geen licht kijkvoer. Toch is de serie het kijken waard. The Handmaid’s Tale ontving niet voor niets een Emmy Award en een Golden Globe voor beste dramaserie. Ja, het is goed geacteerd (met Elisabeth Moss in de hoofdrol), grappig op de juiste momenten en megaspannend. Maar het is vooral heel belangrijk om gezien te hebben.

Wat niet te doen
De serie laat ons vooral zien hoe het niet moet. Of beter gezegd: hoever we het nóóit moeten laten komen. Het verhaal lijkt misschien bizar en onwerkelijk, maar de bizarre werkelijkheid is juist dat het helemaal niet zo onrealistisch is.

Verenigde Staten anno 2019
Denk er maar eens over na. De onderdrukking van bevolkingsgroepen en van vrouwen in het bijzonder is as we speak een probleem. Nu kun je denken: dat valt anno 2019 toch wel mee? Nou, kijk dan maar eens naar Amerika, waar men terug in de tijd lijkt te gaan. Waar Donald Trump aan de macht is, de tolerantie voor immigranten nul komma nul is (want ‘America first’) en recent een verbod op abortus is ingevoerd.

Kijken, dus
The Handmaid’s Tale is daarom belangrijk om in je achterhoofd te houden. Gilead is de samenleving die we níet willen. De samenleving waarin vrouwen, homoseksuelen en lagere klassen onderdrukt, verkracht en vermoord worden. De samenleving die wij moeten voorkomen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder