Dit is de reden waarom je blijft bingewatchen op Netflix

Een psycholoog geeft uitleg

netflix-laptop-popcorn-glamour
Louisa van Zuilichem

Het nieuwe seizoen van La Casa De Papel verscheen begin deze maand op Netflix. Ben je fan? Sta me dan toe om je een vraag te stellen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Koos je voor het tweede antwoord: good for you. Hoe je de kracht vindt om Netflix uit te zetten na een cliffhanger is mij een raadsel, maar knap is het wel. Ging je voor het eerste antwoord? I feel you. Het is heel logisch dat je niet kunt stoppen met kijken. Daar is een simpele verklaring voor.

Methodes van Netflix om je te laten bingewatchen

Fernando Halman van FunX sprak consumentenpsycholoog Patrick Wessels over het concept. Hij vertelt dat Netflix zó op je brein inspeelt, dat je bijna niet kunt stoppen met kijken. Het magische woord dat de streamingdienst triggert, is 'nieuwsgierigheid'.

Onze hersens hebben behoefte aan een cirkel die rond is: een bepaalde introductie, daarna een middenstuk en tot slot een conclusie. Na een voltooide cyclus kan je brein het proces afsluiten en verder gaan met iets anders. Ontbreekt er echter een conclusie, dan kun je dat niet accepteren en wil je brein verder kijken tot je closure hebt. In de televisiebusiness hebben ze dit al jaren door en noemen ze dit de cliffhanger.

Zien: dé nieuwe Netflixsensatie Too Hot to Handle

Automatisch verderkijken

En dan nog iets: je brein is lui. Het wil dat alles zo makkelijk mogelijk verloopt. Daar speelt Netflix ook mooi op in. Na iedere aflevering ga je binnen een paar seconden vanzelf over op de volgende aflevering. Ja, je kunt op 'terug' duwen. Maar dan moet je op tijd je afstandsbediening tevoorschijn halen en op het knopje duwen. Dat kost moeite. Je brein vindt het fijner om geen actie te hoeven ondernemen. En dus bingewatch je. Het liefst zo lang mogelijk.

Bingewatch verslaving

Geen zorgen, de hoop is nog niet verloren. Patrick Wessels geeft twee tips om je bingewatch-verslaving aan te pakken - mocht je dat willen. Je kunt een aflevering het beste ergens middenin afzetten. “Dan heb je namelijk niet die hele spanningsopbouw gehad en zit je niet vlakbij die conclusie,” aldus de psycholoog. Wat je ook kunt doen, is zelf het einde verzinnen. Je brein wil een conclusie, dus waarom geef je 'm niet gewoon een zelfbedachte conclusie? “Als je je eigen cliffhanger zo afmaakt, heb je wat minder last van die nieuwsgierigheid,” besluit de expert.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder